Вече настъпило увреждане на черния дроб, причинено от храна с много захар, мазнини и холестерол, трудно може да се компенсира дори ако човек направи сериозни промени в диетата си. Коварното е, че в дългосрочен план това заплашва човека с цироза и рак, казват специалистите. Най-важното е да се намали значително консумацията на захар, смята професор Доналд Джампа от университета на Орегон. Ограничаването на мазнините и холестерола не дава същия ефект.
Това е доказано чрез експерименти с две групи лабораторни мишки. Първата била подложена на „Западната диета“ с много вредни продукти. След това преминали на други диети с намалени нива на мазнини и холестерол. Черният дроб на животните обаче продължавал да страда, ако не се ограничавала захарта. Захарта по принцип оказва токсичен ефект върху организма. Според нормите на Световната здравна организация на ден не бива да се консумират повече от шест супени лъжици захар. Този източник на енергия трябва да дава по-малко от 5% от дневните калории. Ограничението важи за монозахаридите – глюкоза и фруктоза, както и за дизахаридите – рафинираната захар, която ползваме в кухнята.
Най-много захар се съдържа в преработените храни, на които понякога не им личи, че съдържат опасната сладост. Например в една супена лъжица кетчуп има 4 грама захар, а газираните напитки в кенче – около 10 супени лъжици захар.
Захарта – враг №1 на черния дроб
0 коментара
Все още няма коментари