Тиквата чисти черния дроб и бъбреците. От нея може да се приготви лесно балсам, който освен тези свойства, подобрява храносмилането и има слабително действие. Той се препоръчва при затлъстяване, заболявания на бъбреците и пикочния мехур.
В него се съдържа пектин, който абсорбира много вода и спомага за изчистване на дебелото черво и редуциране на холестерола.
Високото съдържание на витамин С в него защитава от простудни заболявания, а витамините от група В помагат за справяне с умората, раздразнителността и безсънието. Медът от тиква съдържа калий и фосфор и това го прави изключително подходящ срещу сърдечносъдови и бъбречни заболявания, укрепва имунната система. За приготвянето му е необходима една тиква с отрязан горен край под формата на капак.
Изчиства се от семките. Във вътрешността й се изсипва захар, така че да се напълни до краищата, покрива се с предварително отрязания горен край като капак и се слага в подходящ дълбок съд. Тиквата е необходимо да стои в този съд, докато кората омекне. След това цялото съдържание от вътрешността на тиквата се изсипва в буркан. Това е тиквеният мед. Съхранява се в хладилник. Медът от тиква може да се консумира без ограничение в количеството и по всяко време. Ако го преварите до сгъстяване, той се запазва по-дълго време, но губи част от полезните вещества, които тиквата предава на сока.
Все още няма коментари