Той е уникален, защото се съдържа главно в животинските продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти. Абсорбира се в тънките черва, но изисква наличието на специфичен протеин, наречен вътрешен фактор, който се произвежда в стомаха. Тялото може да съхранява B12 в черния дроб за няколко години, но недостатъчният му прием или проблеми с абсорбцията могат да доведат до недостиг.
Какви са ползите?
Здрава нервна системаВитамин B12 е от съществено значение за поддържане на миелиновата обвивка, която предпазва нервните клетки. Дефицитът може да доведе до изтръпване,болка в крайниците и дори проблеми с баланса и координацията.
Производство на червени кръвни клетки
B12 играе ключова роля в образуването на червени кръвни клетки. Недостигът на този витамин може да доведе до мегалобластна анемия – състояние, при което клетките са големи и неправилно оформени, което води до умора, слабост и недостиг на въздух.
Синтез на ДНК
B12 е необходим за производството на ДНК – основната молекула в клетките, която съдържа генетичния код. Това го прави важен за клетъчното делене и растеж.
Ментално здраве
Дефицитът на витамин B12 е свързан с депресия, загуба на памет и когнитивни нарушения, особено при възрастните хора.
Недостигът на витамин B12 може да доведе до различни симптоми, включително умора, сърцебиене, затруднена концентрация и раздразнителност. В тежки случаи той може да предизвика необратимо увреждане на нервната система. Рискови групи са възрастните хора, вегетарианците и веганите, както и хората с проблеми в стомашно-чревния тракт, които затрудняват усвояването на витамина.
Все още няма коментари