Решението на проблемите с храносмилането често се намира по-близо, отколкото предполагаме. Например в кухнята. От незапомнени времена няколко билки се ползват като ефективно средство от народната медицина за подобряване дейността на стомашно-чревния тракт и превенция на проблеми като нередовен стомах, подут корем, запек, влошена перисталтика и други храносмилателни нарушения. Проучванията показват, че розмаринът може да релаксира гладката мускулатура в стените на стомашно-чревния тракт.
Спазмолитичният му ефект облекчава случаите на болки в стомаха, колики и усещане за тежест в стомаха. Розмаринът има и директно противовъзпалително действие, асоциирано с високото съдържание в него на карнозол и карнозинова киселина. Те потискат активността на бактериите и помагат за овладяване на стомашно-чревни оплаквания, провокирани от гастрит, язва и др. Розмаринът може да се консумира под формата на чай, както и да се добавя към отвари с други билки. Полезен е и като подправка към обичайните ястия, които хапваме, но когато се приема като запарка, свойствата му са в пъти по-силни.
Все още няма коментари