Проста рецепта от Средиземноморската кухна пази сърцето здраво, разкриха испански учени. Става дума за соса софрито, който се състои от домати, лук, зехтин царевично брашно и понякога чесън. Според специалистите това леко ястие може да предотвратява инсулти и дори сърдечни пристъпи. Доматеният сос съдържал поне 40 антиоксиданти – полифеноли, които пазят сърцето от оксидативния стрес. Съставките му били по-полезни, когато са заедно, отколкото поотделно.
Рецептата е много популярна в средиземноморските страни. Учените от университета на Барселона тествали различни сосове, достъпни в супермаркетите, направени от естествени съставки. „Тези, които съдържат студено пресован зехтин, имат по-добри антиоксидантни свойства, тъй като те са по-богати на фенолни съединения“, изтъкват експертите. С по-добри антиоксидантни свойства са тези, които съдържат протокатехинова киселина, например кверцетин.
Сред сосовете софрито има известни разлики, които се дължат на пропорциите на различните им съставки – домати, чесън, лук , зехтин. По-важното е, че се наблюдава синергичен ефект между съставките – в крайния продукт се откриват много повече полифеноли. За идентифициране на полезните съставки в соса изследователите използвали мас-спектроскопия с висока резолюция. Така открили, че ястието съдържа и други важни за здравето вещества като каротеноиди.
Все още няма коментари