Любимите на много от нас кифлички, хляб и тестени изделия никак не са безобидни. Те съдържат протеина глутен, който бавно разрушава мозъка ни. Съвременният човек консумира годишно около 65 кг пшенични продукти, които са били предварително обработени и подложени на генетична модификация. Ние не се храним със същите зърнени култури, които са слагали на масата си първите земеделци, и те нанасят значителни вреди върху организма ни.
Невробиологът Дейвид Пърлмутер доказва пряката връзка между работата на незаменимия орган и това, което ядем. Глутенът ни лишава от възможността да съхраним паметта и интелекта си до дълбока старост, може да провокира заболявания като деменция, диабет, болест на Алцхаймер и сърдечносъдови. Проучване показва, че слагаме всеки ден на трапезата си натурални „врагове”. Това са преди всичко лектините – особени съединения на протеините, които присъстват в семената на растенията и ги предпазват от бактерии и гъбички.
Учените са доказали, че те разрушават и червата в тялото ни. Най-често срещаните лектини са глутените в пшеницата, ръжта и ечемика. Когато попаднат в организма ни, нарушават нормалните храносмилателни процеси. Доказано е, че много хора отдавна страдат от непоносимост към глутена – той може да предизвика алергии и заболявания на тънките черва. Механизмът на реакция при непоносимост от страна на организма се превръща в основа за болестта. При много тежки и сложни заболявания, за които няма решения чрез лекарства, ако се спре консумацията на алергенния фактор, подобрението става явно и трайно.
Глутеновата чувствителност е автоимунно заболяване, което всъщност създава възпаление в цялото тяло, с широкообхватни последици във всички органи и системи, включително в мозъка, сърцето, ставите, храносмилателния тракт и др. Тя може да бъде първопричината за много различни болести. Затова единственият начин за лечение е премахването на първоизточника. Глутенът е може би най-често срещаната добавка в хранителните продукти и дори в средствата за лична хигиена. Мекото сирене, маргаринът, сосовете, заливките, балсамите за коса, спиралите за придаване на обем на миглите - всички те съдържат глутен.
Ако сте любопитни да видите нагледно какво представлява той, направете топче от хляба, а след това го измийте под течаща вода. Неприятната лепкава маса, която ще остане в ръцете ви, е точно глутенът. Лепкавостта му пречи на абсорбцията на хранителните вещества. Под въздействието му храната се превръща в пастообразно вещество, трудно се преработва и дразни стените на тънките черва. В резултат на това се развиват всички болестни състояния.
Приемаме по 65 кг отрова чрез хляба
Глутенът в тестото разрушава мозъка и разболява от диабет
3 коментара