С понятието кръвна захар се означава съдържанието на глюкоза в кръвта. Глюкозата е вид захар, която предоставя енергия на организма и е важна за нормалното функциониране на клетките. Кръвната захар се използва като мярка за оценка на нивата на глюкоза в организма и контрола на обмяната на въглехидрати. Кръвната захар е важен параметър за оценка на метаболитното здраве и е от ключово значение при диагнозата и управлението на диабет. В същото време обаче с напредването на възрастта и нормата за кръвните показатели се променя. Освен това нивата зависят и от различни фактори, като начин на живот, генетика и дори климат.
Нормите от 3,3-5,5 mmol/l са средни и са специално за хора на възраст 14-60 години според изданието The Health Site. При децата процентите са малко по-ниски, а при възрастните хора по-високи. За различните възрасти нормата е следната: за новородени – 2,8-4,4; при деца под 14 години – 3,3-5,6; при лица от 14 до 60 години – 3,3-5,5; в напреднала възраст (60-90 години) – 4,6-6,4; в много напреднала възраст (над 90 години) – 4,2-6,7 mmol/l.
Глюкозата е основният източник на енергия за клетките, тя е гориво за нормалното функциониране на всички органи и системи на човешкото тяло. Нивото на кръвната захар е доста лабилен показател, но в тялото на здрави хора този показател се поддържа в доста тесен диапазон и рядко пада под 2,5 mmol/l и се повишава над 8 mmol/l (дори веднага след хранене). Специален хормонален механизъм поддържа необходимото ниво на глюкоза в кръвта. Глюкозата влиза в тялото с храната. Храната се разгражда в стомашно-чревния тракт, след което глюкозата се абсорбира в кръвта. За да влезе глюкозата в клетката, е необходим инсулин. Този хормон се произвежда в специални клетки на панкреаса и повишава пропускливостта на клетъчните мембрани за глюкоза. Ако клетките на панкреаса не произвеждат достатъчно инсулин или клетките на тялото вече не приемат инсулин, тогава глюкозата остава в кръвта. В този случай клетките на органите и тъканите не получават енергия и „гладуват“. Черният дроб на възрастен съдържа запас от глюкоза под формата на гликоген, достатъчен за поддържане на нормални нива на кръвната захар в продължение на 24 часа след последното хранене. При децата в предучилищна възраст гликогенът се задържа 12 часа или по-малко. Ако запасите от гликоген вече са достатъчно големи, тогава глюкозата започва да се превръща в мазнини.
Все още няма коментари