Лечебните свойства на динята са били известни на хората още в дълбока древност. Тя е с малко калории и най-високо съдържание на вода от всички плодове – 92%, а лекарите горещо я препоръчват при затлъстяване. Наличието на бета-каротин в динята я прави добра храна за профилактика на рака, тъй като този витамин е силен антиоксидант.
В динята се съдържа и доста калий, който подпомага регулирането на сърдечната функция и прави плода подходящ за хора, страдащи от сърдечни заболявания, порок на сърцето и високо кръвно налягане. Отличен ефект при хипертония имат и семената на динята, които в допълнение подобряват бъбречната функция. Плодът има свойството да понижава и нивата на лошия холестерол.
Фибрите в динята пък подпомагат правилната функция на червата и предпазват организма от рак на дебелото черво и ректума. Друго противораково свойство на динята се дължи на съдържанието на ликопен, който й придава червения цвят. Ликопенът е 100 пъти по-силен антиоксидант от витамин Е и ако се консумира редовно, намалява риска от рак с 45%.
Все още няма коментари