Допреди няколко години никой не подозираше за съществуването на хепатит Е. Болестта е била приемана от лекарите по-скоро за екзотична, отколкото за масова. С вируса се заразявали предимно пътуващите до Индия или Африка. Сега обаче се оказва, че на Стария континент се вихри тиха епидемия, която заразява над половин милион европейци всяка година. И повечето от тях се заразяват чрез консумацията на свинско месо.
Докато учените се опитват да разгадаят епидемиологията на хепатит D, а лекарите се борят с хепатит А, В и С, на сцената се появи нова зараза – хепатит Е. Вирусът се предава както чрез храна и вода, така и чрез преливане на кръв и плазма.
Проучванията показват, че много европейци имат антитела срещу него - знак, че са били заразени в някакъв момент от живота си, но са оздравели, без да подозират за диагнозата си. Естествено, съществува риск, макар и минимален, човек да се зарази чрез преливането на кръв или плазма. По всичко личи обаче, че хората нямат никакви симптоми. Онези с по-силен имунитет успяват да се справят с инфекцията, но хората с трансплантации, които пият имуносупресори, са обречени.
През 2008 г. френски изследователи съобщиха например, че при група от 300 трансплантирани пациенти 14 са били с остра форма на хепатит Е. Шест са успели да се преборят, но осем са починали вследствие на хепатита. Германските медици също били шокирани, когато започнали да преглеждат пациентите с имунен дефицит за наличието на този вирус. Някои от тях били хронично болни.
С толкова много неизвестни контролирането на тази тиха епидемия се превръща в сериозно предизвикателство. Ирландия вече е въвела задължително тестване на кръвните продукти за хепатит Е, а в други държави все още обсъждат това. У нас обаче дори не се говори за потенциалната опасност, тъй като темата е чувствителна. И докато здравните власти в България мълчат по темата, тези в западноевропейските държави вече имат програма за справяне с новата зараза. Според германците на първо място трябва да се пазят водоизточниците от заразяване с хепатит. Засилва се и контролът върху месните продукти. Според едно проучване заразата се унищожава за 10 минути при температура 70 градуса. Проблемът обаче е в пушените, сурово сушените и пресните меса.
Българите под заплаха от хепатит E
Опасната зараза се разпространява чрез свинското месо и водата
1 коментара