Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, установиха израелски учени.
Експерти от института „Уайзман“ са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците в проведеното изследване, както и чревните им бактерии. Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили. „Резултатите противоречат много на очакванията ни.
Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб за който и да е от измерваните параметри“, признава ръководителят на изследването проф. Еран Сегал. В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии. Общо обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка и категорично не е вярно табуто, че консумацията на бял хляб предизвиква диабет, пълнеене и проблеми със сърцето.