Здравето на човек често пъти е свързано със състоянието на щитовидната му жлеза. Доста хора не подозират, че имат проблем с нея, докато не посетят ендокринолога. Затова е важно и при най-малките съмнения да се вземат навременни мерки, за да се предотврати неприятен изход с фатални последици. Храненето е важна част, за да може щитовидната жлеза да функционира правилно.
Има продукти, които определено и вредят и трябва да се избягват. Внимавайте, когато похапвате сурово зеле, броколи или карфиол, те съдържат много йод и има опасност щитовидната жлеза да не ги усвои правилно. За предпочитане е зелето или броколите да са варени или готвени. Спрете да употребявате соеви продукти, когато приемате медикаментозно хормони за щитовидната жлеза. Когато ядете подобни продукти, те стопират усвояването на хормоните. Соевите сосове или млека трябва да бъдат ограничени до минимум. Глутеновите продукти не се препоръчват за хората, страдащи от болестта на Хашимото. Глутенът е вид протеин, който доста трудно се обработва от ензимите. Проблемът тук е, че глутенът го има в храните, които ядем всекидневно. Хубавите закуски - банички, кренвиршки и кроасани, трябва да бъдат намалени. Бялото брашно е вредно за хората с Хашимото. Може би не сте чували, но определени видове риби съдържат повече живак от останалите. По състав той е близък до йода. Ако обичате консервираната риба - скумрия, риба тон, точно те са проблемните, които правят бел?те. Рибата меч също влиза в тази класация. Трябва да намалите консумацията им, за да запазите жлезата си, която трудно ги обработва.
Все още няма коментари