Според експертите маслиновото олио е сред най-добрите готварски мазнини и не само може да допринесе за предпазване от високо кръвно налягане, но и да подобри общото здраве.
 
Благоприятният ефект на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли - група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи. Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и дори действат съдоразширяващо.
 
За целите на изследването специалистите са сравнили ефектите върху кръвното налягане от две четиримесечни диети, едната от които богата на зехтин и съответно на полифеноли, а другата – бедна.
 
Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.
 
Зехтинът също така притежава противопъзпалителни свойства и може да помогне за понижаването на риска от диабет тип 2, артрит и дори от някои видове рак, твърдят експерти по хранене.
									
								
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
																													
											
											
											
											
											
											
						
						
						
						
						
                        
Все още няма коментари