Желатинът, този незаменим компонент в кухнята на сладкарите, е и лечебно средство от векове. Той присъства като цяр в народната медицина на различни народи. По-точно в нея присъстват като лек ястия от варени животински крака, глави и уши, в които присъстват и костите. Такива ястия са пачата, руският холодец, в който има повече месо, и редица други. В основата си всички те съдържат желеобразно вещество, което впоследствие хората са се научили да извличат от животинските продукти и са нарекли желатин.
Той е много добро натурално средство, което облекчава състоянието на износените стави, има добро действие и при страдащите от остеохондроза (шипове). Освен това желатинът ускорява метаболизма, което го прави съюзник в борбата с излишните килограми. С употребата му обаче не бива да се прекалява, тъй като при продължителна консумация в количества, повече от 10-15 г на ден, е възможно да се получи сърцебиене.
За лечение на болки в ставите, гърба и врата си набавете 150 г желатин, по възможност телешки, но и свинският върши работа. Всяка вечер заливайте 2 чаени лъжички от него с 1/4 чаена чаша студена вода. На сутринта той набъбва, образува се желе. Прибавете към него малко вода, разбъркайте и изпийте на гладно. Курсът на лечение продължава един месец. Можете да го повторите след една година. Този метод връща подвижността на ставите. Тъй като желатинът е блудкав на вкус, можете да го разтворите в чаша прясно мляко.
Не се притеснявайте, ако в първите дни след приемането му усетите къркорене в стомаха. Той ускорява работата на червата, а също така и метаболизма. Затова някои го ползват като много добро средство в борбата с излишните килограми.
Все още няма коментари