Как да сме здрави, да се чувстваме свежи и да се радваме на положителни емоции и чувства чрез храненето? Без синтетични витамини организмът ни може да си осигури най-доброто само със зеленчуци и плодове. Единственото условие е те да са от различни цветове. Големият цветен спектър на плодовете и зеленчуците намалява риска от развитие на рак, проблеми със сърцето, диабет, хипертония и други заболявания.
Какво се крие зад цветовете на плодовете и зеленчуците?
Червено означава ликопен – антиоксидант с мощно противораково действие. Съдържа се в ягодите, доматите, черешите, червеното грозде, малините, къпините, динята, червените чушки.
Оранжево означава бетакаротин, който в организма се превръща във витамин А, необходим за очите и зрението. Има го в морковите, портокалите, чушките, тиквате, картофите.
Жълто означава каротеноиди и лутеин, полезни за очите и важни за превенцията на рака. Такива храни са пъпешът, царевицата, зрелият боб, грейпфрутът, лимоните, портокалите, нектарините и папаята.
Зелено означава лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, необходими за очите, костите и зъбите, а също и с известно значение в борбата с рака. Тези храни са тъмнозелените зеленчуци, целината, пъпешите и кивито.
Синьо и лилаво означава флавоноиди – антоцианини и естествени феноли и полифенол и действат благоприятно на мозъка, паметта и сърдечносъдовите промени, настъпващи с възрастта. Съдържащите ги храни са боровинките, червеното зеле, черното грозде, стафидите.
Бяло означава алицин и селен, като и двете вещества са от значение за сърцето и превенцията на раковите заболявания. Има ги в бананите, зрелите круши, чесъна, гъбите, картофите.
Все още няма коментари