Нарът е един от най-полезните плодове. Той дължи славата си на уникалния си състав – съдържа витамини от група В, витамини С, Н и РР. Плодовете на нара са богати на калий, калций, магнезий, манган, желязо, йод и други съединения. Сокът от нар е уникален: в него присъстват 15 вида аминокиселини, 6 от които могат да бъдат намерени само в месото. Това свойство прави този плод незаменим не само за вегетарианци, но и за хора с наднормено тегло. Турски лекари споделят пред изданието En Son Haber, че кората от нар в никакъв случай не трябва да се изхвърля, защото тя е ценна, колкото и самият плод. Позовавайки се на изследвания, експертите твърдят, че кората от нар спира развитието на туморите в тялото. По правило лекарите препоръчват да се пие сок от нар. Нарът и кората му съдържат флавоноиди, витамини, полифеноли, антоцианини и танини, известни със своите ползи. Кората на плода е ефективен начин за намаляване нивото на лошия холестерол в кръвта. Тя, както и самият нар, предотвратява окисляването на кръвта, поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове, като увеличава кръвотворните клетки. Плодът и неговата кора намаляват риска от грип и инфекции на горните дихателни пътища. Тези два лека регенерират тромбоцитните клетки в кръвта и облекчават ревматизъм и болки в ставите, предотвратяват отоци и подуване. Експертите на En Son Haber препоръчват корите да се изсушат и след това да се използват за приготвяне на лечебна отвара. Десет грама изсушени кори се заливат с чаша гореща, но не вряща вода. Течността се настоява за половин час, след което се филтрира през сгъната марля. Охладената напитка се приема до 5 пъти на ден на гладно по 40-50 мл в зависимост от теглото и състоянието на човек. Дневната доза трябва да бъде около 200-300 мл.
Все още няма коментари