Както знаете, медът е едно от най-мощните имуностимулиращи средства, които се борят с всички видове възпаления, бактерии и вируси, като също така се препоръчва да се приема при заболявания на стомашно-чревния тракт и много други здравословни проблеми. А при всички полезни свойства на тиквата тяхното взаимодействие с меда може да доведе до наистина лечебен ефект върху тялото ни. Затова полезните свойства на тиквата с мед могат да се използват в борбата срещу редица проблеми – пречистване на черния дроб, камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Вземете средно голяма тиква, отрежете върха и извадете семената от нея с дървена лъжица. След това напълнете тиквата с мед (за предпочитане акациев), разбъркайте леко и покрийте тиквата с предварително отрязания капак, а за да я запечатате, по линията на рязане намажете с обикновено тесто. Поставете тиквата на тъмно място при стайна температура да престои десет дни. На 11-ия ден започнете да приемате по 1 с. л. 3 пъти на ден, 30-40 минути преди хранене. Курсът на лечение е 20 дни. Тиквата помага при липса на желязо в организма и други проблеми с притока на кръв, тъй като съдържа не само желязо, но и цинк, кобалт и мед. Богата е също на калций, пектин, захар, каротин и витамини С и група В. Тиквата се усвоява добре от организма. По-специално, ако ядете сурова тиквена каша, можете да облекчите чревните възпаления и да подобрите функцията на жлъчния мехур. Тиквеният сок има благоприятен ефект върху стомаха при гастрит с висока киселинност, а също така е ефективен при настинки и болки в гърлото.
Все още няма коментари