Домашната ракия е хубава, но само при условие, че не пием първата, която изтича от казана. Тя може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт, предупреждават токсиколози.
Така нареченият първак не само че е отровен за пиене, но е вреден дори за разтривки. Отровата му прониква дори през кожата. Между пиенето и смъртта минават не по-малко от два часа, понякога тя настъпва и след десет. През това време проявите са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и е сложил в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка и като капак - да не си направи труда да изчисти кайсиите и сливите от костилките. При ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина.
Тя блокира дишането. Другата опасност, която крие домашната ракия, е, че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове. Домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.
Първакът от казана вкарва в гроба
0 коментара
Все още няма коментари