Скорошно изследване на френски учени повдигна нова вълна от дискусии за възможната връзка между употребата на сладки напитки в големи количества и повишения риск от развитие на рак. Сладките газирани напитки отдавна носят тази лоша слава. Сега обаче специалистите стигнали до извода, че дори плодовите сокове с надпис „без добавяне на захар“ могат да провокират възникването на това опасно заболяване. Не е тайна, че употребата на сладки напитки се увеличи десетки пъти в целия свят, а много изследователи смятат, че те поначало провокират затлъстяване, което на свой ред се смята за рисков фактор за развитие на много видове рак. А сега френските експерти решили да изяснят действително ли съществува връзка между употребата на сладки напитки, изкуствено подсладените питиета и общия риск от развитие на рак, в това число на млечната жлеза, простатата и червата.
Изследването се провело от 2009 до 2018 г., като специалистите взели под внимание няколко рискови фактора относно рака: възраст, пол, фамилна история на заболяванията, наличие на вредни навици и ниво на физическа активност. По време на това изследване медиците диагностицирали и потвърдили 2193 случая на възникване на рак – 693 случая на карцином на гърдата, 291 случая на тумор на простата и 166 болни с рак на червата, като средната възраст на хората към момента на поставяне на диагнозата била 59 години. Когато отделили плодовите сокове от другите сладки напитки, станало ясно, че и двата типа напитки са свързани с по-висок риск от появяване на рак като цяло. И което е още по-притеснително, сладките напитки повишават вероятността от възникване на опасната болест дори у стройните хора, а не само у тези с наднормено тегло.
Все още няма коментари