Карамфилът не само придава на храната пикантен вкус, но и също така съдържа разнообразие от полезни вещества – витамини А, Е, К и от група В. Освен това той съдържа полезни минерали: калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк. В състава му влизат дори омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини. Благодарение на мощните си лечебни свойства карамфилът може да бъде истинско спасение от много проблеми. Изсушената подправка предлага куп ползи за здравето: бори се с бактериите; има противоглистно (антихелминтно) действие; има противогъбични свойства; действа болкоуспокояващо; има спазмолитично действие; ускорява заздравяване на рани; облекчава метеоризъм; има антиканцерогенен агент. Използва се за профилактика на грип. Карамфилът стимулира производството на храносмилателни сокове. Достатъчно е да сдъвквате по 1-2 пъпки дневно.
Все още няма коментари