Ленът винаги е бил високо ценен заради лечебните си свойства. Латинското му име се превежда като „най-полезен“. Хипократ се смята за откривател на лечебните свойства на този продукт. Авицена и Диоскорид също споменават лечебните свойства на лена. Лененото семе съдържа три вида ценни полиненаситени мастни киселини: омега-3, омега-6 и омега-9, чийто правилен баланс е необходим за нормалното функциониране на всички жизненоважни процеси в човешкото тяло. А по отношение на съдържанието на омега-3 ленените семена превъзхождат всички хранителни растителни масла. Само жълтите ленени семена съдържат много малко омега-3 мастни киселини. Омега-3 полиненаситените мазнини помагат за понижаване на холестерола в кръвта и кръвното налягане. Ето защо ленените семена се използват за профилактика и лечение на атеросклероза, инсулт, инфаркт, тромбоза и други заболявания на сърдечносъдовата система. Редовната консумация на коментирания продукт облекчава астматичните пристъпи и помага за облекчаване на алергичните заболявания, подобрява функцията на бъбреците и щитовидната жлеза, нормализира хормоналния баланс в тялото на жената. Според скорошен обзор е добре да приемате от 30 до 50 г цели или смлени семена на ден в продължение на поне 12 седмици, за да получите най-голяма полза. По този начин ще свалите трайно високото кръвно налягане. Има много продукти, съдържащи ленено семе, но най-добре да си го купувате цяло или смляно и да го добавяте в храната, която приготвяте вкъщи. Най-хубавото е, че можете да го разбъркате практически във всяко ястие, от супи до основни и печива. Съхраняването на лененото семе във фризера може да помогне за запазване на оптималните му свойства.
Все още няма коментари