Веселин Орешков е сред най-възрастните и опитни билкари у нас. Преди дни той даде съвет да не подминаваме жълъдите, които подритваме на разходка в парка. „Те не са само за животните, а и за хората. Просто трябва да се пекат. Когато аз ги събера, ги разрязвам с овощарската ножица през средата. Онези, които са с червейчета, ги бракувам, а другите слагам да се сушат под духалка. Люспите, като се свият, падат сами. После ги пека като семки, да добият приятен аромат. А накрая ги смилам на брашно с мелничка“, разкри технологията Орешков. Съветва брашното от жълъди да се добавя на вкус при замесване на хляб (слагат се около 50-70 грама), на бисквити, десерти, към смутита и други напитки. „Нямате си представа каква сила и дълголетие дава. Може да се прибавят към него корени от цикория, от глухарче, печена ръж, леблебия. Като кафе също жълъдите може да се приготвят. Въобще от тях човек само може да спечели за здравето си. Те са в краката ни, а не ги оценяваме“, споделя билкарят.
Все още няма коментари