Много хора свързват намаляването на паметовите възможности с напредването на възрастта. Без значение дали се касае за забравяне от време на време или за загуба на краткотрайната памет, хората трябва да са наясно, че определени фактори могат да повлияят върху паметта и нейното снижаване да се случи в още ранна възраст.
Такива фактори са например системната употреба на алкохол, цигари или злоупотребата с наркотични вещества, недоспиването, стресът и неправилното хранене. Учените смятат, че някои от познатите ни билки могат да спомогнат за запазване и подобряване на паметта. Женшенът съдържа фитохимикали, които подобряват храненето на мозъка. Именно поради тази причина се препоръчва редовният прием на тази билка под формата на чай или като хранителна добавка. Розмаринът има антиоксидантни свойства, с помощта на които намалява количеството на вредните свободни радикали в организма.
Използването му в ароматерапията спомага за намаляване на нивата на стреса и тревожността, респективно засилва паметта. Нови проучвания сочат, че боровинките съдържат мощни субстанции, наречени флавоноиди, които могат да спомогнат за подобряване на паметта и запаметяването на нова информация. Освен това редовният прием на флавоноиди може да забави процеса на спадане на паметовите възможности, дължащ се на напредването на възрастта. Флавоноидите имат и противовъзпалителни свойства, които играят важна роля в поддържането на доброто функциониране на мозъка.
Все още няма коментари