Отбелязваме Международния ден на чая
На 15 декември 1773 г. „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия"
0 коментара
Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка.
Изборът на датата също не е случаен.
На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ. Най-широка популярност и признание на инициативата има в Индия и Шри Ланка, където се организират специални събития за отбелязване на деня. Другите държави, в които се празнува, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.
В различните страни чаят се консумира по-различно, отколкото ние в България сме свикнали. - В Индия чаят се пие с мляко. Освен това към него се добавят и различни подправки като джинджифил, канела или карамфил.
- В Шри Ланка предпочитат ароматизирания чай. Обикновено изборът е между вкус на шоколад, манго, вишна, малина или ягода.
- В Тибет добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно.
- В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво.
- Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия. Там той се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина.
- В Япония има цяла специална чаена церемония, която всяко момиче трябва да научи. Обучението трае три години, като момичето получава различни майсторски степени.
- В Русия за запарването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Към готовата напитка добавят мед, плодово сладко или захар.
Все още няма коментари