Когато човек реши да отслабне, първото, което маха от менюто си, е хлябът. Но е голяма грешка да не консумирате изобщо хляб, тъй като той е много полезен за организма.
Хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини, който съдържа редица незаменимиаминокиселини. Хлябът е източник на витамини от групата В. Той служи като всекидневен доставчик на растителни влакнини.
Хлябът е източник на необходими минерални веществаи най-вече калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. В белия хляб няма да намерите всички тези витамини и минерали, но те се съдържат в пълнозърнестият хляб, както и в хляба от покълнали зърна.
Ако премахнете изцяло хляба от менюто си, първото, което ще се случи, е че ще изпаднете в депресия, ще станете избухливи и раздразнителни, ще се преуморявате твърде лесно.
Освен това ще сте постоянно недоволни от себе си и няма да сте уверени в собствените си сили. Това се предизвиква от липсата на достатъчно витамин В, който се съдържа в големи количества в хляба. Той изпълнява ролята на регулатор на функциите на нервната система и е сериозна защита срещу стрес.
Ако се откажете от хляба ще последват и проблемите със стомаха, тъй като хлябът съдържа много влакнини, които подобряват работата на червата.
Ако изцяло игнорирате хляба, това може да се отрази негативно и върху състоянието на кожата и ускулите, тъй като пшеничните продукти се съдържат много полезни аминокиселини.
Мекият бял хляб е вреден за организма, но е много трудно да се въздържите да хапнете поне малко от него, тъй като е мек, ароматен, с хрускава коричка.
Но пък топлия бял хляб вреди най-много на организма, тъй като предизвиква обилно слюноотделяне, което при редовна консумация може да отключи гастрит.
Добре е да съчетавате хляба със супи, тъй като така организмът ви получава двойна полза – от супата и от полезните влакнини в хляба, които ще ви заситят.
Все още няма коментари