Силният имунитет ни е много необходим през зимата. Точно тогава ни е подръка киселото зеле. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и на други хранителни вещества. Въпреки това ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причинят разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се ядат малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира. Изследвания показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от пресните зеленчуци. То е с повишено ниво на противоракови агенти.
Вече е известно, че запазването на кисело зеле в анаеробна (без достъп на кислород) среда води до предпазване на витамин С от окисление. Зелевият сок също се отличава с високи лечебни свойства. Неговата консумация се препоръчва при превенцията на грип, като гастрорегулатор за различни стомашно-чревни проблеми - от диария до запек, за язви, бронхити и различни други храносмилателни и дихателни заболявания и нарушения, анемия. С киселия зелев сок можем да се прочистим сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши. Ако е прекалено солено, може да се разреди с вода.
Все още няма коментари