Сьомга, белтъци и кейл – знаем, че тези продукти са неизменна част от менюто на диетолозите. Но какво никога няма да видим в техните чинии? Ето 6 храни, набедени за полезни, които те винаги избягват:
1. Плодово кисело мляко
Взимайте си чисти кисели млека. После им добавете естествен подсладител, семена и ядки. Не взимайте готовите плодови. Те са пълни със захар. Някои имат толкова захар, колкото и вафла.
2. Зеленчукови чипсове
Диетолозите стоят далеч и от зеленчуковите чипсове, набедени за здравословната алтернатива на картофените. Само че съдържанието им е в пъти по-дълго – те са пълни с картофено или царевично нишесте, оризово и соево брашно. Като калории са идентични с картофения чипс. Ако искате зеленчуков чипс, по-добре си направете сами.
3. Диетично фъстъчено масло
Диетичните фъстъчени масла най-често имат по-малко калории и мазнини. Това обаче не ги прави по-полезни, защото са пълни с химии. Диетолозите винаги купуват истински продукти.
4. Готови салатни дресинги
Те са пълни с обработени и хидрогенирани мазнини, захар, фруктозен сироп и оцветители. В тях няма нищо естествено. По-добре си направете сами със зехтин, лимон, морска сол, подправки.
5. Пълнозърнест хляб
Той е пълен с подобрители и консерванти. Освен това гликемичният му индекс е 70. Кръвната захар скача от него, което води до инсулинов отговор.
6. Фрешове
Въпреки че съдържат много витамини, захарта в тях е твърде много. Освен това фибрите от плодовете се разрушават. И последно: тялото не може да усвои наведнъж толкова много витамини и минерали.