Столетниците живеят в калориен дефицит. Те спазват така наречения трик на 80-те процента, което означава, че не дояждат 20% от менюто си. Често доживелите до библейска възраст хапват само 1900 калории вместо типичните за хората 2000-2500 калории на ден.
Италия, Япония и Коста Рика се свързват с една забележителна черта. В тези страни се намират 3 от 5-те редки сини зони на Земята – региони, в които вероятността жителите да доживеят до 100 години е 10 пъти по-голяма, отколкото където и да било другаде, съобщи Mirror.
Една от тайните за дълголетие на жителите на тези райони вече е разкрита – и всичко това се дължи на строга практика, известна като трика на 80%.
Ако се храните обилно три пъти на ден, не вървите по пътя на дълголетието.Обитателите на сините зони обикновено приемат само едно скромно хранене през втората половина на деня, като съвестно се спират на 80% ситост – оттам идва и прозвището на това правило.
Това е практика, която помага да се избегне познатото усещане за хранителна кома, което може да се появи след прекаляване с храната, като същевременно позволява на хората да запазят енергията си през целия ден. Според изследователя на сините зони Дан Бютнер този начин на живот се спазва предимно от жителите на Окинава – един от най-малките японски острови.
„Тайната на умереното хранене в дългосрочен план е да се подражава на средата и навиците на хората от Окинава. Има значителна разлика в калориите между момента, в който американецът казва: „Наситен съм“, и момента, в който окинавецът казва: „Вече не съм гладен“, обясни Бютнер.
Предишни изследвания твърдят, че те живеят и в калориен дефицит, включващ само 1900 калории вместо типичните за повечето хора 2000-2500, което е свързано с по-малък риск от заболявания, свързани с възрастта. „Представете си как ще изглежда цялата ви порция и изяжте 80% от нея“, обяснява общопрактикуващият лекар Дебора Лий.
Смята се, че ограничаването на калориите забавя процеса на стареене. При по-малкото хранене се понижава скоростта на метаболизма. При по-малко протичащи метаболитни процеси се извършва по-малко окисление. Окислителният стрес вероятно е в основата на развитието на много от хроничните заболявания, които наблюдаваме днес – сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2 и деменция.
Д-р Лий твърди, че отделянето на време за бавно хранене може да помогне и за спазването на правилото за 80%. Това е подкрепено и от науката, като едно проучване от 2012 г. подчертава, че по-бавното хранене е свързано с по-голямо удовлетворение и по-малък глад между храненията.
„Специалистите по хранене смятат, че ако се храните съзнателно, бавно и старателно дъвчете всяка хапка, можете да се почувствате удовлетворени, като изядете само 80% от това, което е в чинията ви. Диетата има много предимства. Не се налага да броите калориите и нито една храна не е абсолютно забранена. Тя може да се съчетае с работния и социалния ви график. Все още ядете големи количества здравословни храни и се храните добре“, добави експертът.
Все още няма коментари