Ще ви бъда благодарен, ако обясните как се използват подправките джинджифил и куркума с лечебна цел?
Милко ВАСИЛЕВ, с. Бориловец, Видинско
Джинджифилът и куркумата са подправки, широко използвани в Китай и Индия, а днес вече и у нас. Те притежават и изразени лечебни качества.
Джинджифилът, наречен още исиот, подобрява храносмилането, премахва гаденето, предизвиква затопляне и изчиства дихателните пътища при простуда, бронхит, астма. Притежава противоревматично, антитромбообразуващо и противотуморно действие. Формите на приложение са разнообразни: в сурово състояние, на прах (обичайна доза четвърт чаена лъжичка, 2-3 пъти дневно), на чай, капсули, етерично масло, като хомеопатично лекарство.
► Рецепта:
1 ч. л. стрит корен се вари в 2 ч.ч. вода 5 мин. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.
Куркумата е растение, което увеличава защитните сили на организма. Съдържа противовъзпалителни и противоракови съставки. Предпазва от тромби кръвоносните съдове. Изчиства слузта от дихателните пътища. Има жлъчегонно действие (съставна част на лекарството хологол). Подобрява функцията на черния дроб и червата.
У нас се употребява повече в състава на кърито и други подправки. За лечебна цел може да се прилага като отвара, в прахообразна и други форми. Външно чаят се използва за хладки промивки и компреси.
► Рецепта: 1/2 ч.ч. мляко и 1/2 ч.ч. вода се поставят в съд на печката. Преди да заври, се сваля от огъня, прибавя се 1 ч. л. мед и куркума на върха на ножа.
Пие се един път дневно на гладно.
Д-р Галина ТОДОРОВА
Все още няма коментари