Настойката и чаят от шипки стимулират имунната система, а оттам повишават и съпротивителните сили на организма срещу инфекции, включително рино-, адено-, пара- и всякакви други вируси, които са неизбежен компонент на пролетта. Това се дължи на богатото съдържание на витамин С в тези плодчета. Регулярната консумация на чай от шипки забавя появата на атеросклерозата, повишава жизнения тонус, усилва секрецията на жлъчката, оказва благоприятно въздействие върху функционирането на половите жлези.
Наличието на витамин Р в него прави капилярите еластични, те не се пукат. Същевременно тази напитка е жлъчо- и пичогонна, което я прави отлично средство за пречистване на организма. Има обаче няколко хитрини, с които полезните свойства на шипките се запазват в пълнота и за по-продължително време. Ако се цели ефектът на витамин Р, чаят или настойката трябва да е от пресни шипкови плодчета. В този случай в половин литър кипяща вода се слагат 20 г плодове (8-10 броя). Плодовете се смилат предварително или се счукват в хаванче.
Варенето трябва да стане в порцеланов съд на водна баня, като се оставя да къкри на бавен огън около четвърт час. След това съдът се покрива с кърпа и престоява едно денонощие с течността. Препоръчва се консумация два пъти дневно от четвърт до половин чаена чаша. Тази настойка чисти жлъчката и пикочните пътища, подобрява кръвообращението и засилва имунитета.
Чай от шипки пази от пролетния грип
0 коментара
Все още няма коментари