С пресен лук
ПРОДУКТИ: 700 г пресен лук, 300 г замразен грах, 2 глави чесън, 1 тиквичка, 1,3 л вода, 50 мл зехтин, 2 с. л. заквасена сметана, 50 г пармезан, кората от 1 лимон, 1 дафинов лист, 1 връзка магданоз, 1/4 връзка прясна мента, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на парчета с дължина 2 см. Чесънът се обелва и скилидките се разполовяват. Грахът се размразява. Тиквичката се нарязва на кубчета. В тенджера се загряват 30 мл от зехтина и в него се запържват чесънът и лукът. Добавят се тиквичките и грахът. Овкусява се със сол, черен пипер и дафиновия лист. Готви се, докато зеленчуците омекнат. Половината зеленчуци се изваждат. Налива се водата и се кипва. Готви се 4–5 минути. След това се отстранява дафиновият лист, добавя се магданозът и се пасира. Към супата се добавят отделените зеленчуци, заквасената сметана, нарязаната на ситно мента и настърганият пармезан. Супата се сервира с настърганата кора от лимон и зехтин.
Копривена чорба
ПРОДУКТИ: 2 пакета коприва, 2 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 100 г бейби спанак, 50 г краве масло, 150 мл вино, 80 мл животинска сметана, 4 яйца, 2 с. л. червен винен оцет, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, чесънът и магданозът се наситняват и се запържват за кратко в маслото. Добавя се почистената коприва, наливат се виното и около 1,4 л вода. Посолява се и се оставя да се вари на слаб огън. След около 15 минути се прибавят спанакът и сметаната. Щом кипне, се дърпа от огъня. Яйцата се пошират във вода под точката на кипене, смесена с оцета и малко сол. Всяка порция се поднася с яйце.
Бобен микс
ПРОДУКТИ: 200 г спанак, 1 консерва червен боб (400 г), 1 консерва бял боб (400 г), 3 скилидки чесън, 2 тиквички, 1 малка глава лук, 1 морков, 4 стръка копър, 1,5 л зеленчуков бульон, 4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се режат на дебели ленти по дължина. Намазват се с част от зехтина и се запичат на грил-тиган от двете страни. След което се нарязват на кубчета. Лукът, чесънът и морковът се наситняват и се запържват в останалия зехтин. Налива се бульонът, добавя се накълцаният копър и се вари 20 минути. Прибавят се тиквичките и двата вида боб, отцедени от водата. Супата се вари още 5–10 минути. Накрая се слага и накълцаният спанак. Овкусява се със сол и черен пипер. След 3–4 минути се дърпа от огъня и се сервира.
Агнешко варено
ПРОДУКТИ: 1 кг агнешки комплект, 100 г бисерен ориз, 100 г лапад, 50 мл зехтин, 2 яйца, 1 глава лук, 1 връзка пресен лук, 1/4 връзка копър, сокът от 2 лимона, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешкият комплект се измива, черният дроб се заделя, а останалата част се вари 45 минути в около 3 л вода. Карантията се изважда, а бульонът се прецежда. Черният дроб се попарва за 10 минути в гореща вода. Изважда се и се реже на кубчета. Двата вида лук се наситняват. Карантията (без черния дроб) се запържва в сгорещения зехтин до златисто. Прибавят се двата вида лук. Щом се позапържи, се налива бульонът от варенето на комплекта (около 2,5 л) и се сипва оризът. Готви се около 15 минути, докато оризът се свари. След това се слагат черният дроб и накълцаният лапад. Готви се още 5–10 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с лимоновия сок. Белтъците се разбиват и към тях постепенно и при постоянно разбиване се прибавят жълтъците. Застройката се темперира с малко от горещата супа, като се разбърква енергично, и се сипва в готовата супа.
Все още няма коментари