Разсадът, отглеждан в култивационни съоръжения - парници и оранжерии, е чувствителен на ниски температури след разсаждането, ако не е бил закален предварително. За да се закали разсадът на открито, разсадните лехи трябва да се засушат няколко дни преди разсаждането.
Закаленият разсад е със здраво и дебело стъбло, с къси междувъзлия, листата са тъмнозелени, корените са добре развити и здрави.
Един ден преди изнасянето разсадът се полива. Непикираният разсад се изскубва внимателно, за да не се разкъсва кореновата му система. Полезно е да се извади с повече почва около корените, което се постига чрез изваждане с мистрия или с малка лопатка. Разсадът, пикиран направо в почвата, се изважда също с мистрия, лопатка или с други приспособления, а разсадът, пикиран в саксийки, се пренася до площта със саксийките.
С оглед на по-бързо вкореняване след разсаждането листата и корените на разсада от зеле, лук-каба, праз, маруля, главеста салата и др. се подрязват на около 1/3 от дължината им.
Разсадът от топлолюбивите зеленчукови растения – домати, пипер, патладжан, краставици, тиквички, трябва да се засади на открито едва след като почвата се е затоплила и е минала опасността от късни пролетни слани. Разсадът от студоустойчивите видове - ранно зеле, салата - се засажда най-често след 15 март. Късното засаждане на късното главесто зеле, цветното зеле, лука-каба и праза може да компрометира добива.
Все още няма коментари