Лимецът е древен вид уникална пшеница с четири слоя обвивки. Зад името му стоят невероятни легенди. Говори се, че е оцелял през всичките години, откакто съществува човечеството, и че се е втъкал в човешкия геном. Не се поддава на изкуствено торене и модификации, а в последните години е хит в кулинарията. Говори се, че е бил любим на фараоните, а често е наричан и последната храна на Христос. Готви се лесно и е подходящ за всичко – от салати до десерти.
Зимна салата
ПРОДУКТИ: 250 г печурки, 250 г лимец, 50 г сушени домати, 1 връзка див лук, 2 стръка стеблена целина, 1 стрък праз (бялата част), 1 скилидка чесън, 80 мл ябълков оцет, 80 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лимецът се сварява във вода до готовност, охлажда се и се отцежда. Гъбите и празът се почистват, режат се на кубчета и се запържват в 20 мл зехтин. Посоляват се, дърпат се от огъня и се заливат с оцета. Оставят се да се мариноват поне за 20 минути. Сушените домати, целината и дивият лук се режат на кубчета. В купа се смесват отцедените от оцета гъби и праз, лимецът, дивият лук, целината, останалият зехтин, сушените домати и накълцаният чесън. Салатата се посолява, разбърква се и се поднася.
Хляб с маслини
ПРОДУКТИ: 1 кофичка кисело мляко, 3 ч. ч. брашно от лимец, 1 ч. л. сода за хляб, 2 яйца, 1 ч. л. сол, 2 с. л. олио, 1 ч. л. оцет, 50 г маслини (без костилки), 1 ч. л. розмарин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изсипвате киселото мляко в купа, добавяте оцета и содата и разбърквате добре, докато шупне. Добавяте яйцата и олиото, като отново разбърквате. Добавяте брашното, солта и розмарина и разбърквате до получаване на кексова смес. Нарязвате маслините на колелца, добавяте ги към сместа и разбърквате добре, за да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате в предварително намаслена форма за печене и по желание поръсвате със сусам. Ако ползвате силиконова форма, не е необходимо да я мажете с мазнина предварително. Печете хляба в предварително загрята на 200 градуса фурна около 45 минути.
Със спанак на фурна
ПРОДУКТИ: 500 г спанак, 1 ч. чаша лимец, 4 стръка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 2 домата, 1 с. л. джоджен, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измивате лимеца, заливате го с вода и го оставяте настрана. Измивате спанака и го почиствате, след което го нарязвате на дребно. Измивате чесъна и лука и също ги нарязвате. В дълбок тиган загрявате 1/2 кафена чаша олио и добавяте нарязаните на ситно лук и чесън. След 1-2 минути добавяте и нарязания на ситно спанак и 1/2 чаена лъжица сол и разбърквате, докато спанакът се задуши. Изцеждате лимеца от водата и го добавяте към спанак, и отново разбърквате добре. Изсипвате сместа в тава, добавяте ситно нарязаните домати и джоджена, както и 3 чаени чаши вода, и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30-40 минути, докато водата изври.
Полезен кекс
ПРОДУКТИ: 3 яйца, 100 г масло, 120 г мед, 120 г брашно от лимец, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 20 г ром, 50 г орехи. За глазурата: 60 г крема сирене, 1 с. л. мед.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото и медът се разтопяват и се оставят да се охладят. Яйцата се разбиват. Добавят се ванилията, бакпулверът, ромът и брашното. Всичко се разбърква много добре с телена бъркалка. Към сместа се добавят изстиналите масло и мед и отново се разбърква до хомогенизиране. Добавят се и орехите. Готовата смес се изсипва в кексова форма. Пече се на 180 градуса без вентилатор или на 165 градуса с вентилатор около 25-30 минути, до златисто.
Все още няма коментари