Много хора дори не са чували за пащърнака, но той се използва от дълбока древност в кухнята на различни народи. Макар и детрониран от картофите, си остава идеалният зимен зеленчук. В последно време той се завърна на нашата трапеза, защото е богат на липсващите в другите продукти витамини. Пащърнакът е кореноплодно растение, роднина на моркова, с приятен аромат и леко сладникав вкус. Малко грозноват на вид, но с много ценен състав и супер лесен за приготвяне.
Кремсупа
ПРОДУКТИ: 1 кг пащърнак, 20 г пресен джинджифил, 500 мл прясно мляко, 2 скилидки чесън, 1 с. л. краве масло, 1 с. л. олио, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка карамфил, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пащърнакът се обелва и се нарязва на кубчета. Олиото и маслото се загряват и в тях се запържват наситнените чесън и джинджифил. Наливат се 1,5 л вода и се добавя пащърнакът. Овкусява се със сол, черен пипер, карамфил и индийско орехче. Вари се, докато пащърнакът омекне. Налива се млякото и се вари още 5 минути. Супата се пасира и се прецежда. По желание се поръсва с лют червен пипер.
Джолан с подправки
ПРОДУКТИ: 1,5 кг телешки джолан без кост, 5 с. л. олио, 4 скилидки чесън, 5 моркова, 2 глави лук, 2 корена пащърнак, 50 г доматена паста, 1 ч. л. суха мащерка, 1 ч. л. риган, 1 дафинов лист, брашно за овалване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Телешкото се нарязва на едри парчета, които се овалват в брашно, като излишното се изтупва. В тенджера с термоустойчиви дръжки се загряват 2 с. л. олио. Месото се запържва в олиото на няколко пъти, до златисто, и се изважда. В същия съд се добавя 1 с. л. олио и се слага чесънът – да се позапържи. Прибавя се доматената паста и също се запържва. Месото се връща в тенджерата. Добавят се мащерката, риганът и дафиновият лист, и се овкусява със сол и черен пипер. Налива се вода, колкото да го покрие, похлупва се и се готви 4 часа в загрята на 150 градуса фурна. Морковите, лукът и пащърнакът се обелват, нарязват се на кубчета и се запържват в останалото олио до златисто. Добавят се към месото. Ястието се връща във фурната, загрята на 170 градуса, и се готви до готовност на зеленчуците – около 45 минути.
Печен в сладко-кисел сос
ПРОДУКТИ: 1 кг пащърнак, 2 с. л. зехтин, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. За сиропа: 1 ч. ч. тъмен балсамов оцет, 1 с. л. мед.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пащърнакът се обелва и се нарязва на гредички. Сипват се в купа. Заливат се със зехтин и се овкусяват със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбърква се. Прехвърля се в тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 20 минути. В касерола се кипват балсамовият оцет и медът. Готви се на слаб огън, докато течността се редуцира. Пащърнакът се залива с балсамовата редукция и се поднася.
Вегетарианска гозба
ПРОДУКТИ: 200 г ориз, 4 моркова, 2 пащърнака, 1 глава лук, 2 глави червен лук, 1 кубче зеленчуков бульон, 4-5 с. л. зехтин, 2 щипки естрагон.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се измива и се сварява. В дълбок съд се налива зехтинът, поставя се на котлона и в него се слагат нарязаните на ивички моркови, задушават се 20-30 минути. Кромидът се нарязва на полумесеци и се задушава с морковите под капак. След 20 минути се добавят парченцата пащърнак и се подправя с естрагона и натрошения зеленчуков бульон. След като се задуши, се охлажда и се сервира в чиния заедно с топка сварен ориз.
Все още няма коментари