Гъбите за консумация са различни видове и с различен вкус. За всички обаче важи правилото, че трябва да се консумират възможно най-бързо. В хладилник, в книжни кесии, могат да се съхраняват до три дни. Пресните не трябва да се мият или киснат във вода, тъй като стават клисави, а се изтриват с влажна мека кърпа. Обелват се само в случаите, когато кожата им е обезцветена. Малките и плоски гъби се използват цели, но другите видове се нарязват на половинки или на по-малки парчета.
► Гъби в гювече
Необходими продукти: 200 г гъби (печурки, манатарки), 100 мл сметана за готвене, 3-4 парчета топено сирене и/или пушено, може да се добави и краве, 20-30 г кашкавал, сол
Начин на приготвяне: Измиват се много добре гъбите и се оставят да поизсъхнат върху хартия или кърпа. В едно гювече се слага 1/2 от сметаната, отгоре се слагат половината от нарязаните на едро гъби и се посоляват. След това се слага сиренето, останалите гъби и отново се посолява. Залива се с останалата сметана и най-отгоре се поръсва настърганият кашкавал. Пече се около 15 минути на 200 С в предварително загрята фурна.
► Торта от пюре и гъби
Необходими продукти: 1 кг картофи, 200 г мляко, 60 г масло, 5 с.л. зехтин, сол, пипер, щипка индийско орехче, 1 глава ситно нарязан лук, 500 г смес от нарязани гъби, 300 г спанак.
За соса: 4 жълтъка, 2 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. пилешки бульон, 200 г размекнато масло, 2 с.л. зеленина.
Начин на приготвяне: Картофите се варят в подсолена вода и се прави пюре. Към него се добавят млякото, маслото, 1 с.л. зехтин, сол, пипер и индийско орехче. Гъбите и лукът се запържват в 2 с.л. зехтин. Прибавят се сол и черен пипер. Спанакът се запържва отделно в 2 с.л. зехтин.
На соса: Жълтъците се разбиват с виното и бульона на водна баня. Добавят се маслото, зеленината, сол и пипер на вкус. Върху плоска подложка се слага сглобяема форма и в нея на пластове се нареждат пюре, гъби, отново пюре, спанак, гъби. Формата се сваля и тортата леко се облива със сос. Останалият сос се сервира отделно в сосиера.
► Пикантни гъби в кокосово мляко от тайландската кухня
Необходими продукти: 30 мл фъстъчено олио, 3 скилидки чесън, ситно нарязани, 2 червени люти чушки без семките, нарязани на кръгчета, 1 глава лук, нарязана на ситно, 250 г кралски печурки, нарязани на филийки (може да се заменят с обикновени), 150 мл кокосово мляко, 2 с.л. пресен кориандър, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: В загрятото олио сложете чесъна и чушките. Запържете за няколко секунди и добавете ситно нарязания лук и пържете, като разбърквате, около 2 минути. Добавете нарязаните на филийки гъби и пържете още около 2-3 минути. Прибавете кокосовото мляко и след като заври, варете, докато течността се редуцира наполовина. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Поръсете отгоре със ситно нарязания кориандър, леко разбъркайте и изсипете в чинии за сервиране.
Все още няма коментари