Салата от цвекло и орехи
Необходими продукти: червено цвекло - 1 глава, 30 г орехи, 2 с.л. слънчогледови семки, 3 скилидки чесън, 1 с. л. балсамов оцет, 2 с.л. зехтин.
Начин на приготвяне: Цвеклото можете да сварите или да изпечете с фолио във фурната. Първият вариант е по-лесен. Варенето отнема поне 40-50 мин и зависи от големината на главата цвекло и от сорта му. Цвеклото е готово, когато спокойно забивате вилицата в него. Нарежете го на малки кубчета. Добавете нарязаните орехови ядки и слънчогледовите семки, сол, балсамико и зехтин и разбъркайте. Вместо балсамико можете да ползвате оцет или лимон, а вместо зехтин - олио, но салатата няма да е ароматна.
Супа от гъби
Необходими продукти: 500 г гъби, 1 морков, 1 глава лук, 100 г целина, 1 к.ч. ориз, магданоз - 1/2 връзка, олио.
Веган кюфтенца
Необходими продукти: 1/2 ч.ч. орехови ядки, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1 стрък целина, 1 скилидка стар чесън, 500 г гъби, 1 с.л. зехтин, 2 стръка мащерка, 1 ч.л. италианска подправка, 1/4 ч.ч. овесени ядки, 1 с.л. ленено семе, 3 с.л. вода, 1 с.л. соев сос, 1/2 ч.л. сол, 2 щипки млян черен пипер.
Начин на приготвяне: Смесете лененото семе и водата и ги оставете настрани. В кухненски робот сложете орехите, нарязаните на едро лук, морков и целина и пресования чесън. Пуснете робота, докато се раздробят. После добавете гъбите и пуснете отново робота. Накрая добавете зехтина и пасирайте, докато сместа стане сравнително гладка. Извадете в купа и добавете всички подправки. Сложете соевия сос, овесените ядки и сместа от ленено семе и вода. Разбъркайте добре с ръце. Оформете кюфтенца и подредете върху хартия за печене. Печете в загрята фурна на 180 градуса 30-40 мин. Може да сервирате така или да залеете с 2 ч.ч. доматен сос и да запечете за още 10 мин.
Сметанова тиква
Необходими продукти: тиква - 500 г, 100 мл прясно изцеден портокалов сок, 30 г масло, канела – 1-2 щипки, 50 мл мед, 50 г орехи, сметана – заквасена, пудра захар - 2 с.л.
Начин на приготвяне: Разтопете маслото в тавичката, в която ще печете. Обелете, почистете и нарежете тиквата на еднакви кубчета. Поставете я в тавата с разтопеното масло. Сипете портокаловия сок (прясно изцеден), поръсете с малко канела и завийте с фолио. Печете на 200 градуса около 30-35 мин. Свалете фолиото и допечете още десетина минути. Извадете тавичката от фурната, полейте с мед и поръсете с орехите. Върнете тавата за 5 минути във фурната, леко да се запекат орехите. Смесете сметаната с пудрата захар. Сервирайте порция тиква със заквасената сметана.
Все още няма коментари