Традиционната моцарела е сирене, което се приготвя от биволско мляко и произлиза от района край Неапол. Днес тя е изключителна рядкост, но и направена от краве мляко, пак е изключително вкусна. Моцарелата е сред най-полезните видове сирена, защото е напълно безсолна, а в същото време е много богата на калций. В България сме свикнали да я хапваме в салата, но и при термична обработка вкусовите ѝ качества остават все толкова добри.
Банички
ПРОДУКТИ: 6 листа точени кори, 500 г моцарела,
50 г пармезан, 1 яйце, 2 с. л. галета, 1 щипка сух риган, песто.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сиренето се реже на 12 гредички. Пармезанът се настъргва и се смесва с галетата и ригана. Всяка кора се разрязва на две. Краищата се намазват с разбито с малко вода яйце. Върху всяко парче кора се слага сирене и се завиват стегнати пурички. Намазват се с разбито яйце и се овалват в овкусената галета. Пекат се 7–8 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Пуричките се сервират с пестото.
Кюфтенца
ПРОДУКТИ: 1 кг стари картофи, 250 г моцарела, 50–80 г галета (+ за овалване), 1 яйце, 1/4 връзка див лук, сол и черен пипер на вкус, зехтин за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се сваряват. Докато са още горещи, се обелват и се намачкват. Охлаждат се. Моцарелата се настъргва и заедно с галетата и яйцето се прибавят към картофеното пюре, разбърква се много добре. Поръсва се с наситнен див лук и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се. Оформят се плоски кюфтета и се овалват в галета. Пържат се в зехтин, от всяка страна, до златисто.
Гювечета „Капрезе“
ПРОДУКТИ: 500 г домати, 125 г моцарела, 8 яйца, 1/3 връзка босилек, сол и черен пипер на вкус, зехтин за мазане.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се режат на кубчета, а босилекът се наситнява. Малка част от тях се заделя за поръсване. Моцарелата се реже на кубчета и се смесва с доматите, босилека, зехтин, сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Във всяко се чукват по 2 яйца и се посоляват. Пекат се около 12 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Поръсват се със заделените домати и босилек и се поднасят.
Френски тиан
ПРОДУКТИ: 250 г моцарела, 50 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 2 глави червен лук, 2 домата, 1 зелена чушка, 1 патладжан, 1 тиквичка, 4 стръка мащерка, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът се стрива на паста с малко сол. Налива се зехтинът, добавя се накъсаната мащерка и се разбърква. Патладжанът се измива и се реже на шайби, които се поръсват със сол и се оставят да излезе горчивата вода. След това се изплакват и се подсушават. Останалите зеленчуци се измиват, почистват се и се режат на шайби. Моцарелата също се нарязва на шайби. Зеленчуците и сиренето се посоляват и се намазват с ароматизирания зехтин. Шайбите сирене и зеленчуци се подреждат в тава, като се редуват. Поливат се с останалия овкусен зехтин. Покрива се с алуминиево фолио и тианът се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това фолиото се маха и ястието се пече още 20 минути.
Все още няма коментари