Великденските празници по нашите географски ширини няма как да минат без присъствието на козунака на трапезата. Сладкият хляб се налага у нас като традиция много по-късно от боядисаните яйца, но днес е любим сладкиш на малки и големи. Козунакът е трудоемък за правене и повечето българи предпочитат да си купят готов, но вкусът на домашно приготвения няма аналог. Предлагаме ви най-сполучливите бабини рецепти за великденския сладкиш от всички краища на света.
Италианско панетоне
ПРОДУКТИ: 50 г тъмни стафиди, 50 г светли стафиди, 40 г прясна мая, 700 г брашно, 1 ч.л. сол, 140 г захар, 4 яйца, 4 жълтъка, 2 ванилии, сокът от 2 лимона, 400 г масло, 100 г захарни портокалови кори, 150 г бадеми.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.
Руски кулич
ПРОДУКТИ: 50 г мая, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 5 1/2 ч.ч. брашно, 10 жълтъка, 1 ч.ч. захар, 1 к.л. сол, 1 ч.ч. краве масло, 25 мл коняк, 3 ч.л. ванилова захар, 3 ч.л. настъргана лимонова кора, 1/2 ч.ч. стафиди, 25 г сушени плодове.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 1/2 чаши брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него 1/2 от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно, и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме 1/2 от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути. За оригинален завършек на този великолепен сладкиш руснаците правят традиционна глазура от 1 ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ч.л. лимонов сок или вода.
Гръцко цуреки
ПРОДУКТИ: 50 г прясна мая, 2 ч.ч. прясно мляко, 8 ч.ч. пресято брашно, 1 1/3 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени бадеми, 1 ч.л. сол, настърганата кора на 1 портокал, 2 с.л. смлян анасон, 1/4 ч.ч. зехтин, 5 яйца, 1 жълтък.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и 1/4 ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна.
Френски с праскови
ПРОДУКТИ: 300 г захар, 300 г краве масло, 5 яйца, 380 г брашно с набухвател, 2 п. капучино на прах, щипка сол,
1 с.л. мед, 3 праскови от компот, 30 г захаросани, портокалови кори, филирани бадеми.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Разбийте захарта с маслото до пухкав крем. Добавете 1 по 1 жълтъците, като бъркате, за да се поемат. Малко по малко наръсете и брашното, смесено с капучиното на прах. Добавете 75 мл вода. Разбийте белтъците със солта до сняг и внимателно ги сипете в тестото. Прехвърлете го в дълбока намаслена форма и печете 1 час на 160 градуса. Готовия козунак намажете с мед. След като се поохлади, украсете с праскови, портокалови корички и филирани бадеми.
Все още няма коментари