Японската диета „Вашоку” е вече част от списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Причината за това е, че заедно със средиземноморската, се считат за двете най-здравословни диети в света. Японският режим попада в списъка поради факта, че той се смята за една от причините в страната на изгряващото слънце да има най-много столетници на глава от населението. През последните 15 години са проведени немалко изследвания, които доказват следното: „Вашоку“ помага да се запази младостта, стройността и бодростта на тялото; защитава черния дроб и сърцето много по-ефикасно, отколкото другите режими на хранене. А също така спомага за ясен ум и добра памет. В традиционната японска диета „Вашоку“ се използват много локални продукти – растителна и животинска храна. 80% в чинията трябва да заемат продуктите от растителен произход, например ориз или макарони. Плюс бобови продукти, гъби, сирене тофу, зеленчуци, водорасли. И само 20% се падат на високобелтъчни продукти, с приоритет на риба и морски продукти. Японците рядко ядат месо и почти не употребяват млечни продукти. Традиционно на тези острови няма много пасища, затова може би не се набляга на млечните храни. Млечните сирена те заместват с тофу, което обичайно е мляко от растителни аналози. В чинията на японците се слагат много и различни продукти, но в същото време порциите не са големи. Ядат с пръчици, т.е., могат да захванат само една хапка. За разлика от вилиците и лъжиците, с които се загребва доста повече храна. Такъв принцип на хранене дава възможност на човек да се наслади на вкуса на всеки ингредиент. Това позволява също така човек да се засити с по-скромен обем храна и средно да получи по-малко калории, като в същото време чисто психологически получава по-голямо удовлетворение. Основните напитки в системата „Вашоку“ са чиста негазирана вода и зелен чай.
Все още няма коментари