Единственият сигурен начин да се удължи животът е като се намали храната и съответно - приемът на калории. Проучвания от 80 години насам установяват, че при намаляване на консумацията с около 50% животът на всичко живо - от кучета до плоски червеи - се удължава с 30 до 70%.
За сериозно удължаване на живота е достатъчно да се яде само с 5% по-малко, твърди д-р Марк Хелърстейн от „Бъркли“. Той признава в Американското списание по физиология, че изводът му се базира на опити с мишки, не с хора. Но опирайки се на предишните изследвания, гарантира, че той важи и за хората. Разликата е, че д-р Хелърстейн препоръчва и да се гладува през ден. Намаляването на калорийния прием удължава живота най-вероятно защото забавя клетъчното делене. Клетките не получават нужната храна и енергия да растат и да се делят. Първата положителна последица от това е удрянето на спирачка на растежа на туморите, а след това и здравословното отслабване.