Празът е от зимните зеленчуци, на които не отдаваме нужното внимание. Освен че е страшно вкусен, е богат на много витамини, които поддържат сърцето и талията във форма. Макар да го считаме за един от най-българските продукти, всъщност той е бил на почит още в Древен Египет, където фараоните са го раздавали като награда на най-доверените си хора. Зимата все още не си е отишла, а през месеците, бедни на свежи храни, намерете място и за праза на вашата трапеза.
Бърза мусака
ПРОДУКТИ: 700 г картофи, 2 скилидки чесън, 800 г говежда кайма, 2 с.л. сух риган, 4 домата, 3 стръка праз, 200 г сирене, сол и черен пипер, 50 г масло, 50 г брашно, 1 литър прясно мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Сложете ги да се посварят малко.
В тиган с малко зехтин поставете чесъна, а след това и каймата да се запържи. Овкусете със сол, пипер и риган. След това в същия тиган сложете отново малко зехтин и задушете нарязания праз. Пристъпете към приготвянето на соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, сипете брашното в него и разбъркате. Щом се стопли сместа, добавете студеното мляко и бъркайте. Оставете соса да къкри. После наредете на дъното на тавичка половината картофи, а върху тях сложете кръгчетата сурови домати. Следва половината количество кайма. Залейте със сос, а върху него сложете праза. След това в същия ред наредете останалите продукти. Най-отгоре наредете малки кубчета сирене. Запечете мусаката за десетина минути на 180-200 градуса.
Баница
ПРОДУКТИ: 400 г брашно, 250 г краве сирене, 250 г краве масло, 200 г кисело мляко (3,6%), 600 г праз лук,
3 яйца, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се нарязва на ситно и се задушава в 50 грама от маслото, докато водата почти изври и той леко покафенее. Оставя се да се охлади и след това се разбърква с киселото мляко, яйцата и натрошеното сирене. От брашното, олиото, оцета, сол и вода, колкото поеме, се замесва меко еластично тесто. Оставя се да почине 5 минути и след това от него се разточват 7 кори. Всяка се намазва хубаво с разтопено масло. Слага се от плънката и се навива на руло. Подреждат се в кръгла тава. Намазва се с останалото разтопено масло. Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Когато се извади, се напръсква с вода, покрива се с кърпа и се оставя да почине.
Печени спагети
ПРОДУКТИ: 500 г спагети, 2 стръка праз, 250 г домати, 2 чушки, 4 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Спагетите се сваряват в подсолена вода. Празът се нарязва на колелца и се прибавя към врящите спагети 3-4 минути преди да бъдат свалени от огъня. Отцеждат се добре, докато са още топли. Доматите се нарязват на ситни кубчета, чушките - на тънки ивици, а магданозът - на ситно и се отделят настрани в купичка. После се разбиват яйцата и се смесват с настъргания кашкавал и сметаната. Към тях се добавят спагетите и нарязаните пресни зеленчуци. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се изсипва в намаслена тавичка. Ястието се пече 20 минути на 200 градуса.
Пита с бекон
ПРОДУКТИ: За тестото: 350 г брашно, 1/4 кубче мая, 1 с. л. олио, 1/2 ч. л. захар, 1/2 ч. л. сол, брашно за разточване, мазнина за тавата. За плънката: 250 г бекон, 300 г праз, 200 г извара, 100 мл сметана за готвене, 50 г сушени домати, 1 щипка черен пипер, 2 с. л. олио за намазване, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тестото се приготвя, като маята се разтваря в голяма купа със 100 мл хладка вода. Прибавят се захарта, солта и олиото. След като престои 10 минути, към закваската се прибавя брашното и се омесва тесто.
След като брашното поеме, тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва, като се поръсва с брашно, за да не залепва по точилката или плота. В намазнена тава се поставя вече разточеното тесто (дебелина около 1 см) и се притиска с пръсти, за да остане по формата на съда.
Плънката се приготвя, като в тиган с малко олио се запържват нарязаните на ситно бекон и праз, след което се добавят изварата и сметаната. Когато сместа се сгъсти, се овкусява със сол и черен пипер и се дръпва от огъня да изстине. Разпределя се върху блата с помощта на дървена бъркалка, като отгоре се поставят нарязаните на половинки сушени домати. Питата се пече около 25–30 минути в загрята на 250 градуса фурна.
Все още няма коментари