Любителите на морските дарове ги консумират през цялата година, но със затоплянето на времето апетитът към тях се повишава. Те са по-диетични от месото и рибата и в същото време се приготвят по-бързо и без особени усилия. Ако искате здрава щитовидна жлеза, тънка талия и добра памет, яжте повече миди, раци, скариди и калмари.
Чесново ризото
ПРОДУКТИ: 450 г морски дарове по избор, сол и бял пипер на вкус, 2 с. л. краве масло, 60 г сирене „Пармезан”, 50 мл бяло вино, 2 скилидки чесън, 4 с. л. зехтин, 2 кубчета зеленчуков бульон, 100 г лук, 400 г ориз, магданоз за украса.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се пасира с 1 с. л. зехтин и се запържва до златисто. Сипват се още 2 с. л. лъжици зехтин, добавя се оризът и се бърка 2-3 минути. Бульонът се разрежда в 1 л вода и се долива на порции към запържения ориз, докато го поеме. Важно е оризът да не е разварен. Морските дарове се запържват в останалия зехтин, задушават се с виното и се изсипват към ризотото. Добавя се счуканият чесън. При постоянно разбъркване се поръсва настърганият на едро пармезан и се прибавя маслото. Когато пармезанът добие кремообразна консистенция, ястието е готово за сервиране. Украсява се с листенца магданоз.
Яхния с миди и скариди
ПРОДУКТИ: 500 г пресни скариди, 400 г черни миди (почистени), 20 г каперси, 750 мл пасирани домати, 50 мл мастика, 50 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 1 глава резене, 1 глава лук, 5 стръка магданоз, 2 щипки лют пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, докато омекнат. Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз. Налива се мастиката и се фламбира. Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и ако има нужда – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути. Скаридите се почистват от черупките и се слагат в горещия сос. Пускат се и мидите и се готви под капак около 5 минути, докато мидите се отворят. Яхнията се поднася, поръсена с останалия магданоз.
Билкови рулца от раци
ПРОДУКТИ: 600 г рулца от раци, 3 яйца, 1/4 връзка магданоз, 1/4 връзка копър, 2 стръка мащерка, 1 ч. л. чесън на прах, 150 г брашно, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От наситнените магданоз, копър и мащерка и чесъна на прах се приготвя смес и рулцата се овалват първо в нея, след това в брашното и накрая се потапят в разбитите в купа яйцата. Ако искате да спестите време, може да се направи обща смес от брашното и подправките. Рулцата от раци се пържат в сгорещено олио 4–5 минути, след което се изваждат върху кухненска хартия да се отцедят. Добре е да се консумират веднага след приготвянето.
Калмари песто
ПРОДУКТИ: 500 г туби от калмар, 2 картофа, 2 с. л. узо, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. сос "Песто", куркума и магданоз за украса.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват, настъргват се и се запържват. Калмарът се нарязва на тънки ивички, измива се и се подсушава. Мазнината се нагрява в тиган и когато запуши, в нея за около 3 минути се запържват калмарите. След това се заливат с узото. В средата на порционна чиния се поставя готварски метален пръстен. В него се слагат запържените картофи, а върху тях – калмарите. След това пръстенът се маха. Около предястието за украса се поръсват куркума и наситнен магданоз и се сервира.
Все още няма коментари