Цитрусовите плодове са целогодишно на пазара, но рядко им обръщаме нужното внимание. Освен че са бомба от витамини, няма подправка, която да прави месото по-вкусно от тях. Те намират място в чиниите още на най-древните култури, а днес имат огромно влияние над европейската кухня. Еднакво подходящи са както за вкусни десерти, така и за леки предястия и апетитни основни блюда.
Апетитни пилешки бутчета
ПРОДУКТИ: 6 цели бутчета, 4 скилидки чесън, 2 стръка мащерка, 1–2 стръка розмарин, 1/2 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. сух лук, 1/2 ч. л. риган, 1/4 ч. л. майорана, сол и черен пипер на вкус, 80 мл зехтин, 1 с. л. мед, 1 лимон, 1 портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът, мащерката и розмаринът се наситняват и се смесват с червения пипер, сухия лук, ригана, майораната, сол и черен пипер на вкус. Прибавят се зехтинът, медът и цитрусите, измити и нарязани на шайби. Бутчетата се разделят на горни и долни, подреждат се в тава и се заливат с дресинга. Прибавят се и цитрусите и ястието се пече 1 час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
Лимонов лаврак
ПРОДУКТИ: 2 лаврака, 1/2 лимон, 1/2 портокал, 1/2 глава резене, 20 г каперси, 1/4 връзка магданоз, 60 мл зехтин „Екстра върджин“, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Резенето се нарязва на едро и се смила в блендер заедно с магданоза, каперсите и настърганите кори на лимона и портокала. Сипват се 20 мл зехтин и отново се смила. Рибите се овкусяват отвън и отвътре със сол и черен пипер, пълнят се със смляната смес и се оставят да се мариноват 45 минути на стайна температура. Лимонът и портокалът се нарязват на шайби, които се завързват за рибите. Заливат се с останалия зехтин и се пекат 10–15 минути на грил програма.
Паста със свеж сос
ПРОДУКТИ: 500 г пресни талиатели, 3 портокала, 1 грейпфрут, 5 скилидки чесън, 2 с. л. зехтин, 10 листа от мента, 1 щипка смляно чили на прах, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кората на единия портокал се настъргва. Всички плодове се филетират, а отделилият се сок се запазва. Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина на умерен огън. Налива се сокът от плодовете. Пастата се сварява и се сипва при плодовия сок. Готви се 2–3 минути и се овкусява с чилито, сол и черен пипер. Пастата се сервира с цитрусовите филета, поръсена с настърганата портокалова кора и наситнените листа от мента.
Млечно желе с шоколад
ПРОДУКТИ: 1 л прясно мляко, 200 г бял шоколад, 150 г захар, 1 лимон, 1 портокал, 1 лайм, 1 ванилия, 1 1/2 пакетче желатин. За соса: 300 г ягоди, 120 г захар, 30 мл портокалов ликьор.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, оставя се да набъбне и се загрява в микровълновата, докато се разтвори. Останалото мляко се загрява със захарта, ароматизира се с ванилията, дърпа се от котлона и на тънка струйка се сипва желатинът. Прибавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се разтвори. Добавят се и настърганите кори от лайма, портокала и лимона. Сместа се разпределя във форми за крем карамел, като се пълнят догоре и се оставят поне 4 часа в хладилник. След това се потапят в гореща вода за 5–10 секунди. Обръщат се в чинии. Сосът се приготвя, като почистените ягоди се смилат заедно със захарта и ликьора. Прецеждат се. Десертът се сервира с ягодовия сос.
Все още няма коментари