Считани за най-здравословните ядки, орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини. Различни изследвания са доказали, че освен това понижават холестерола и риска от сърдечна недостатъчност. Те са подходящи както за салати, така за основни, разядки и десерти. Доказано е, че ако ги консумираме всеки ден, независимо под каква форма, те държат мозъка във форма и засилват паметта.
Домашен пастет
ПРОДУКТИ: 1 стрък праз, 1 глава лук, 100 г орехи, 1 скилидка чесън, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус, 3–4 с. л. зехтин, 1 с. л. краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът и лукът се почистват и се накълцват. Запържват се в маслото, докато омекнат, без да се карамелизират. След това се смилат на пюре заедно със запечените на сух тиган орехи, зехтина, лимоновия сок, чесъна, сол и черен пипер на вкус.
Пълнени чушки
ПРОДУКТИ: 4 големи червени чушки, 120 мл бял винен оцет, 50 мл олио, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сухо смляно чили, 1 ч. л. сол. За плънката: 200 г орехи, 1/4 връзка пресен кориандър, 1/4 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 3 с. л. бял винен оцет, 1 с. л. аджика, 1 ч. л. сухо смляно чили, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В касерола се смесват нарязаният на шайби чесън, захарта, олиото, 400 мл вода, оцетът, дафиновият лист, солта и чилито. Оставя се да кипне и се дърпа от огъня. Чушките се разполовяват, почистват се от семките и се заливат с маринатата. Оставят се да се мариноват за 1 нощ. Чесънът, кориандърът, магданозът и щипка сол се смилат. Към тях се добавят накълцаните лук и орехи, аджиката, чилито, оцетът и 50 мл вода. Разбърква се. Чушките се пълнят с тази смес, по желание се поръсват с накълцан пресен кориандър и се сервират.
Сьомга с гарнитура
ПРОДУКТИ: 440 г филе от сьомга, 80 г орехи, 40 г краве масло, 1/2 лимон, 1/4 връзка копър, 1 с. л. светла кафява захар, сол и черен пипер на вкус. За салатата: 100 г маслини, 2 бр. бейби маруля, 1 глава червен лук, 1 цикория, 1 авокадо, 1 морков, 1/2 лимон, 50 мл зехтин, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сьомгата се овкусява със сол и черен пипер и се пече около 6 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Орехите и копърът се накълцват и се смесват с кафявата захар, лимоновия сок, разтопеното масло, сол и черен пипер на вкус. Сьомгата се покрива с тази смес и се запича за още 5–10 минути. Марулята и цикорията се режат на едро. Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, а месестата част се нарязва на ивички. Морковът се обелва и се оформя на фини ленти, а лукът се реже на тънко. Така подготвените зеленчуци се смесват в купа, прибавят се и маслините. Салатата се овкусява със зехтин, лимонов сок и сол. Разбърква се добре. Рибата се поднася със салатата.
Лесна торта
ПРОДУКТИ: 250 г ситно смлени орехи, 120 г захар, 8 яйца, краве масло за намазване. За крема: 250 г краве масло на стайна температура, 200 г пудра захар, 50 г какао.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта, докато удвоят обема си, и след това към тях се добавят разбитите на сняг белтъци, смлените орехи и хубаво се разбърква. Готовата смес се изсипва в кръгла форма за печене, предварително намазана с масло. Блатът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 25-30 минути. Готовият блат се оставя да изстине и след това се разрязва на две. Маслото за крема се разбива с пудрата захар, докато побелее, и след това се добавя какаото. Единият блат се намазва с крема, слага се вторият блат отгоре и също се намазва. Тортата се украсява с натрошени орехи или други ядки по избор.
Все още няма коментари