Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е загубил от популярността си. Даже много хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, но той трябва да бъде реабилитиран, защото е полезен, традиционен и достъпен. Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, въпреки че по хранителност се доближава до месото заради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови култури.
Кремсупа
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен фасул, 250 мл животинска сметана, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, 1 л пилешки бульон, 2 жълтъка, 3 с. л. краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият фасул се бланшира във вода за няколко минути, за да омекне. След това се шокира в леденостудена вода, за да запази цвета си. Пресният лук, чесънът и магданозът се наситняват. Маслото се загрява и в него се запържват лукът и чесънът. Налива се пилешкият бульон. Добавят се магданозът и фасулът и щом супата кипне, се пасира. Застройва се с разбитата с жълтъците сметана. Кипва се и се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.
Паниран
ПРОДУКТИ: 500 г пресен зелен фасул, 140 г брашно (+ за овалване), 2 яйца, 1 ч. л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене на маслена баня.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пресният фасул се почиства и се сварява в кипяща подсолена вода – трябва да остане леко хрупкав. Отцежда се, залива се със студена вода, след което се отцежда отново и се посолява. Брашното се смесва с бакпулвера, сол и черен пипер на вкус. Прави се кладенче и вътре се чукват яйцата. Наливат се около 150 мл студена вода и се разбърква. Трябва да се получи средно гъсто тесто за паниране. Фасулът се овалва в брашно. След това се потапя в панировката. Пържи се на маслена баня до златисто.
С кашкавал на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен фасул, 150 г кашкавал, 4 средно големи моркова, 2 домата, 2 скилидки чесън, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият фасул се измива, почиства се от дръжките и се бланшира в подсолена вода за около 10 минути. След това се шокира в леденостудена вода, за да се спре процесът на варене. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Доматите също се обелват, но се режат на кубчета. Зеленчуците се разстилат в подходяща тава, заливат се със зехтина и се овкусяват със сол и черен пипер. Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 минути. След това се поръсва с настърган кашкавал и се пече още 5-10 минути.
С наденица
ПРОДУКТИ: 4 големи пушени наденици, 1 ч. л. червен пипер, 1/4 връзка копър, 2 скилидки чесън, 200 мл кисело мляко, 2 ч. л. настърган хрян, сол на вкус, 2 с. л. зехтин, 150 г бейби морковчета, 600 г зелен фасул, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Надениците се нацепват и се запичат от всички страни в сух тиган, докато се разтворят. Фасулът и морковчетата се бланшират за 3–4 минути в гореща подсолена вода. След това се сотират в сгорещения зехтин за 3–4 минути, посоляват се и се поставят в тавичка или в друг съд за печене. Сосът се приготвя, като в купа се смесват накълцаните копър и чесън, киселото мляко и хрянът и се овкусява с червен, черен пипер и сол. В тавичката върху зеленчуците се подреждат парчетата наденица, като в цепките внимателно се сипва от соса. Наливат се около 200 мл вода и се пече в загрята до 200 градуса фурна около 10 минути.
Все още няма коментари