Гъбитe ca цeнeн xpaнитeлeн пpoдyкт, кoйтo cъдъpжa бeлтъчини, минepaли и витaмини. Ястията с гъби са вкусни и ароматни. Правим ги вapeни, пeчeни, мapинoвaни, coлeни и cyшeни. Пoлeзнитe им cвoйcтвa ca дoкaзaни пpeди някoлкo xиляди гoдини и пocтoяннo ca ce изyчaвaли и изпoлзвaли в мeдицинaтa и кaтo xpaнa.
Пълнени гъби с кайма
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
гъби – 1 кг едри
кайма – 500 г
кашкавал – 100 г
олио – може и масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Омесваме каймата като за кюфтета.
Изваждаме пънчетата на измитите и почистени гъби. Гъбите ги нареждаме в тавичка с отвора нагоре и във всяка слагаме по 1 кюфтенце от каймата и кашкавалче най-отгоре.
Между гъбите нареждаме и пънчетата. Поливаме с олио или масло.
Печем в умерена фурна
Гъби с масло
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
гъби – 400 г печурки
масло – 2/3 пакетче от 125 г
олио – 1-2 с. л.
чесън – 2 скилидки, скълцан ситно
сол – на вкус
черен пипер
копър – накълцан пресен
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте гъбите и отделете гуглите от пънчетата. При нужда ги нарежете на парчета, но е добре да са по-големи.
Загрейте маслото и олиото в дълбок тиган с капак, сипете гъбите, разбъркайте и оставете да се задушават под капак. От време на време бъркайте.
След около 10 минути добавете подправките и чесъна.
Задушете за още 5-10 минути, махнете от котлона и поръсете с накълцан пресен копър.
Гъби в масло – разкошно мезе за делник и празник!
Гъби с коприва
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
гъби – 200 г
коприва – 500 г
зеленчуков бульон
ориз – 50 г
лук – 1 глава
чесън – 2 скилидки
олио
черен пипер
босилек
сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Задушете ситно нарязания лук в олиото заедно със счукания чесън и гъбите, нарязани на филийки.
Залейте сместа със зеленчуковия бульон и след като заври, прибавете измития ориз.
Варете на слаб огън около 30 минути, като от време на време разбърквате. 10 минути преди да свалите от котлона, прибавете измитата и нарязана коприва.
Добавете черен пипер, мащерка и босилек на вкус. Поднесете яхнията с настърган кашкавал.
Все още няма коментари