Редовното консумиране на прясна ряпа има отличен ефект върху нервните състояния, предизвикани от ежедневния стрес, а също тонизира и се бори успешно с депресивните състояния. Тя е сред най-полезните кореноплодни и стимулира дейността на жлъчката и сърцето. Често е подценявана, като се смята, че е вкусна само на салата, но всъщност с нея могат да се приготвят най-различни ястия.
Пикантна салата
ПРОДУКТИ: 600 г моркови, 400 г прясна ряпа, 5 зелени люти чушки, 200 г захар, 250 мл бял винен оцет, 1 ч. л. сол, 1/4 ч. л. копърово семе.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите и ряпата се обелват и се нарязват на тънки ивици. Чушките се режат на шайби. Оцетът, захарта, солта и копъровото семе се сипват в касерола. Съдът се загрява и сместа се бърка, докато захарта се разтвори. Зеленчуците се заливат с горещата марината и се оставят за 20 минути. Отцеждат се и се оставят се охладят напълно.
Печена
ПРОДУКТИ: 1 ряпа, 2 с. л. дижонска горчица, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. лимон, 2 с. л. олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ряпата се реже на гредички, които се овкусяват със сол и олио и се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до златисто – около 20 минути. Горчицата се разбърква със сока от лимон, зехтина и наситнената мащерка. Ряпата се сервира със соса.
Бяла супа
ПРОДУКТИ: 400 г глава целина, 300 г пащърнак, 500 г ряпа (бяла, черна и червена), бялата част от 1 стрък праз, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, кората от 1 лимон, 4 с. л. зехтин (+ за намазване), 2 с. л. бял балсамов оцет, 2 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 с. л. мед, 1 голям морков, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Целината, ряпата, пащърнакът, лукът и празът се обелват, нарязват се на едро и се заливат със зехтина, предварително смесен с меда и оцета. Добавят се наситненият чесън, мащерката и дафиновият лист и се посолява. Сипват се в тава с незалепващо покритие и се пекат 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Щом започнат да се карамелизират, се изваждат и дафиновият лист се отстранява. Зеленчуците се сипват в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Добавя се настърганата лимонова кора. Кипва се и се пасира. Разрежда се с още вода до постигане на желаната консистенция, разбърква се, прецежда се и се посолява. Морковът се обелва, нарязва се на тънко, намазва се със зехтин и се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато стане на чипс – около 7 минути. Супата се сервира поръсена с черен пипер и гарнирана с морковен чипс.
С пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 3 стръка праз, 1 глава бяла ряпа, 2 глави алабаш, 2 големи моркова, 2 глави лук, 3 големи картофа, 4 скилидки чесън, 3 стръка мащерка, 1 ч. ч. пилешки бульон, 50 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус. За намазване на пилето: 30 г краве масло, 3 стръка мащерка, 1 скилидка чесън, 1/2 ч. л. пипер меланж на зърна, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът и лукът се нарязват на едро, морковите - на кръгчета, алабашът, картофите и ряпата - на големи кубчета. Запържват се в сгорещения зехтин заедно с целите скилидки чесън. Овкусява се със сол и черен пипер. За сместа за намазване в купа се смесват листенцата мащерка, чесънът, стрит със сол на паста, счуканият пипер меланж и маслото, размекнато на стайна температура. Пилето се намазва хубаво отвън и отвътре. Слага се върху зеленчуците в тава за печене, налива се бульонът, прибавят се и целите стръкчета мащерка. Първоначално се пече в загрята на 240 градуса фурна за около 20 минути, след това на 190 градуса за още 40 минути.
Все още няма коментари