Празът е изключително полезен за здравето ни, но често остава недооценен. Колкото и да е вкусен, много от нас ограничават употребата му поради специфичната миризма.
Лечебните ползи на праза са познати на хората още от древни времена. В него се съдържат етерично масло, белтъчини, въглехидрати, азотни вещества, целулоза, ензими и много витамини. Най-ценено е високото му съдържание на калий и съвсем ниското на натрий (сол). В състава му се откриват минерални соли на калция, фосфора и желязото, 18 аминокиселини, сред които е и една от най-важните за човека – цистинът.
Пай
ПРОДУКТИ: 600 г пилешка пържола от бут без кожа, 200 г шунка, 2 стръка праз, 60 г краве масло, 2 с. л. зехтин, 1/2 ч. ч. брашно, 1 3/4 ч. ч. прясно мляко, 1 с. л. дижонска горчица, 1/4 връзка магданоз, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, 1 лист бутер тесто, 1 жълтък за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешкото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в тиган с маслото и зехтина. Изважда се и се нарязва. Празът се наситнява. Запържва се в същия съд, докато се карамелизира. Добавя се брашното, запържва се леко и се налива млякото. Когато леко се сгъсти, се прибавя горчицата. Котлонът се изключва, връща се месото и се слага шунката, нарязана на кубчета. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и наситнения магданоз. Сместа се изсипва в керамична тавичка, оставя се да се охлади. Бутер тестото се разточва и се поставя върху сместа. Излишното се изрязва. Правят се отвори, за да излиза парата при печене. Паят се намазва с разбития с малко вода жълтък. Пече се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за 35 минути.
Апетитен пастет
ПРОДУКТИ: 1 стрък праз, 1 глава лук, 100 г орехи, 1 скилидка чесън, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус, 3–4 с. л. зехтин, 1 с. л. краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът и лукът се почистват и се накълцват. Запържват се в маслото, докато омекнат, без да се карамелизират. След това се смилат на пюре заедно със запечените на сух тиган орехи, зехтина, лимоновия сок, чесъна, сол и черен пипер на вкус.
Кюфтета на фурна
ПРОДУКТИ: 500 г свинска кайма, 100 г пушен бекон, 4 яйца, 200 мл животинска сметана, 100 мл олио, 6 стръка праз, 1 глава лук, 1 филия бял хляб, 1/2 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Хлябът се накисва във вода. Лукът се обелва и се настъргва. Каймата се слага в купа. Смесва с лука, отцедения хляб, едно яйце, 20 мл от олиото, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се много добре. Оформят се малки кюфтета и се овалват в брашно. Пържат се в 60 мл от олиото от всички страни, до златисто. Беконът се нарязва на кубчета, а празът – на едро. Запържват се в останалото олио на умерен огън до златисто. Запържените бекон и праз се прехвърлят в тава, поръсват се с червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Отгоре се подреждат кюфтетата. Останалите яйца се разбиват със сметаната и сол на вкус. Кюфтетата се заливат с яйчената смес. Ястието се пече около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
По гръцки
ПРОДУКТИ: 8 стръка праз (бялата част), 1 лимон, 1/2 глава лук, 2 стръка магданоз, 2 дафинови листа, 80 мл зехтин, 1/2 ч. л. черен пипер на зърна, 1/2 ч. л. семена резене, 1/4 ч. л. семена кориандър, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В дълбок съд се слагат зърната пипер, семената резене и кориандърът, накълцаният лук, 400 мл вода, зехтинът, дафиновите листа, сокът от лимона и сол на вкус. Когато сместа кипне, се прибавя празът, нарязан на парчета. Похлупва се и се готви 30 минути на слаб огън под капак. Празът се изважда, а сосът се редуцира. Празът се поднася със соса и с накълцан магданоз.
Все още няма коментари