Тиквичките са пролетно-летен зеленчук, който има широко приложение в кухнята. Използват се в приготвяне на салати и предястия, през основни ястия, та чак до десерти. Лесни са за обработка, но най-голямата тънкост е в подбора им. За готвене стават само младите, защото когато презреят, вкусът им става блудкав. Най-хубавото е, че са нискокалорични – в 150 грама има само 29 калории, а в същото време са пълни с витамини.
Пълнени със сирене
ПРОДУКТИ: 4 тиквички, 200 г сирене, 2 яйца, 100 г кашкавал (настърган), 1 с. л. копър (нарязан), олио, черен пипер и сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се разполовяват по дължина и вътрешността им се изгребва с лъжица. Слагат се за 3 минути във вряща подсолена вода. Изваждат се и се подсушават. Белтъците и жълтъците на яйцата се разбиват поотделно на сняг. Сиренето, кашкавалът и копърът се смесват и се добавят към разбитите жълтъци. Разбитите на сняг белтъци внимателно се прибавят към сместа. Тиквичките се пълнят с пухкавата смес и се пекат 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Шишчета с пилешко
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешко филе, 6 тиквички, 5 лайма, 1/4 връзка мащерка, 2 стръка розмарин, 80 мл зехтин, 2 с. л. горчица, 1/2 ч. л. пипер меланж, сол на вкус. За соса: 400 г заквасена сметана, 2 скилидки чесън, 1 краставица, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешкото се реже на големи парчета. Смесва се с кората и сока от 2 лайма, накълцаните розмарин и мащерка, счукан пипер меланж, горчица, сол на вкус и зехтин. Месото се маринова в тази смес за 2 часа. Тиквичките се режат на ленти по дължина, поливат се със зехтин и се посоляват. На шишчета се нанизват тиквички, навити на рулца, пилешко и резени лайм. Шишчетата се пекат на грил, като периодично се обръщат. Краставицата се обелва и се настъргва на ситно ренде, чесънът се стрива на паста с малко сол. Смесват се със сметаната, овкусяват се със сол. Шишчетата се поднасят със соса.
Отворена баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори (400 г), 4 тиквички, 4 яйца, 1 връзка копър, 300 г заквасена сметана, 300 г краве сирене, 125 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сиренето се настъргва, смесва се със заквасената сметана и яйцата и се разбърква. Добавя се наситнен копър и се овкусява със сол и черен пипер. Сместа се сипва в тава. Три кори се подреждат една върху друга, като се мажат с масло. Нарязват се на дебели ленти. В тях се слагат тиквичките, нарязани на гредички, и се завиват на рула. Така се оформят всички кори. Подреждат се, изправени в тавата. Баницата се пече 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Апетитни кюфтенца
ПРОДУКТИ: 500 г тиквички, 200 г сирене, 100 г брашно, 120 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 връзка копър, 1/2 ч. л. сух чесън, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене. За соса: 200 г цедено кисело мляко, 1 краставица, 1 скилидка чесън, 4 стръка копър, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят за 10 минути. След това се стискат с ръце, за да се отцеди излишната вода. Сиренето се настъргва, а копърът се наситнява. Яйцата се разбиват с прясното мляко, смесват се с брашното и сол на вкус. Прибавят се тиквичките, сиренето, копърът и сушеният чесън. От сместа се оформят кюфтенца и се пържат в сгорещено олио. Краставицата се бели и се реже на малки кубчета. Копърът се наситнява, а чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват краставицата, копърът, чесънът, сол на вкус и цеденото кисело мляко. Кюфтенцата се поднасят със соса.
Все още няма коментари