Шкембето, киселото зеле и туршията, освен любима храна на българите, са и помощник в борбата с редица болести. Шкембе чорбата е сред най-ефикасните методи за лечение на настинки заради високото съдържание на протеини и подправките от чесън и оцет. Цинкът в телешкото шкембе помага за подсилване на имунната система, което е още една причина да посегнем към него. Често го готвим само на супа, но всъщност можем да го приготвяме всякак и да бъде все така вкусно.
Турска чорба
ПРОДУКТИ: 800 г телешко шкембе, 6 скилидки чесън, 1 1/2 лимон, 3 жълтъка, 3 с. л. брашно, сол на вкус. За гарниране: 125 мл червен винен оцет, 50 г краве масло, 5 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шкембето се сварява в 2 л вода заедно с половината наситнен чесън и сока от половин лимон. Когато омекне напълно, се изважда от бульона и се нарязва на малки парчета. Жълтъците се смесват с брашното. Прибавя се сокът от 1 лимон и 1 черпак от бульона, в който е варено шкембето. Застройката се пресипва в супата, като се бърка. Слага се и останалият смачкан на паста чесън и се посолява на вкус. Шкембето се пуска в бульона и се вари още 10 минути. Червеният пипер се запържва за секунди в сгорещеното масло и бързо се оттегля от котлона, за да не изгори. Чесънът за гарниране се смачква с преса и се разбърква с оцета. Супата се поднася със запържения пипер и чесновия оцет.
С боб
ПРОДУКТИ: 1 кг телешко шкембе (сварено и нарязано), 250 г моркови, 1 консерва цели домати (400 г), 2 консерви бял боб (800 г), 4-5 стръка мащерка, 100 г сирене, бялата част на 3 стръка праз, 5 скилидки чесън, 3 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, 200 мл телешки бульон, сол и черен пипер на вкус. За подправката: кората от 1 портокал, кората от 1 лимон, 1/2 връзка магданоз, 6 скилидки чесън, 2 зелени люти чушки, 50 мл олио, 50 мл оцет, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се почиства и се реже на шайби, морковите се обелват и се режат на ситни кубчета. Празът се запържва в сгорещеното олио, прибавят се морковите, а след това и наситненият чесън. Когато се запържат добре, се слагат червеният пипер, шкембето и нарязаните домати. Сипва се и бобът заедно със соса. Подправя се с мащерката и се налива телешкият бульон. Ястието се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Оставя се да къкри около 30 минути на умерен огън. Корите на цитрусите се настъргват. Чесънът, магданозът и лютите чушки се наситняват и се смесват в купа. Наливат се олиото и оцетът и се посолява. Всяка порция се сервира с лъжица от подправката и сирене.
Панирано
ПРОДУКТИ: 1 кг телешко шкембе (почистено), 1 морков, 1/4 глава целина, 1 глава лук, 1 с. л. бахар, 1/2 с. л. черен пипер на зърна, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене на маслена баня. За панировката: 200 г брашно, 2 яйца, 1/2 с. л. червен пипер, галета за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шкембето се измива и се сварява за 30 минути. След това се прецежда и се слага в студена вода с бахар, черен пипер на зърна, целина, лук и морков, нарязани на едро. Вари се до готовност (2–3 часа). Отцежда се и се нарязва на едри парчета. Овкусява се със сол и черен пипер и се овалва в брашно, после в разбитите яйца и накрая в галетата, овкусена с червения пипер. Пържи се на маслена баня.
Сарми
ПРОДУКТИ: 1 кг телешко шкембе (цяло парче), 200 г телешки дроб, 100 г бисерен ориз, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 връзка магданоз, 1 дафинов лист, 4 с. л. олио, 1 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. черен пипер на зърна, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шкембето се почиства и се накисва в студена вода за няколко часа. Празът, лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото. Когато омекнат, се сипва оризът и хубаво се разбърква. Прибавя се доматеният концентрат, разбърква се, наливат се 150 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се готви, докато оризът набъбне. Тогава се прибавят накълцаният черен дроб и наситненият магданоз. Шкембето се реже на по-малки парчета, в които се разпределя плънката, зашиват се и се подреждат в тенджера. Заливат се с вода, която да ги покрива, и се готвят около 2 часа под капак заедно с дафиновия лист и черния пипер на зърна. Сармите се почистват от конците, нарязват се и се поднасят с малко бульон и смесения с оцет стрит чесън.
Все още няма коментари