Картофите са любима култура на българите, но най-предпочитани от всички разновидности определено си остават пресните. Сега е точното време, когато можем да си ги набавяме в неограничени количества. Пресните картофки не само са по-полезни от старите заради високото си съдържание на витамин С. Освен това се приготвят по-бързо и имат по-богат и плътен вкус.
Със сирена на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг дребни пресни картофи, 125 г моцарела, 60 г краве масло (със стайна температура), 50 г грюер, 50 г крема сирене, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре, разбъркват се с маслото и се овкусяват със сол и черен пипер. Прехвърлят се в тава, застлана с пергаментова хартия и се пекат около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Магданозът се наситнява. Моцарелата се накъсва, а грюерът се настъргва. Крема сиренето се разбърква с половината от магданоза, чесъна, моцарелата и грюера. Сместа се изсипва върху картофите и се допичат до златисто. Поръсват се с останалия магданоз и се сервират.
Пролетна яхния
ПРОДУКТИ: 500 г пресни дребни картофи, 500 г замразен грах, 50 г спанак, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен магданоз, 1 ч. л. захар, 1 глава лук, 500 мл зеленчуков бульон, 2 с. л. доматен концентрат, 2 с. л. зехтин, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се доматеният концентрат и се запържва леко. Налива се бульонът и се пуска дафиновият лист. Изсипват се картофите, нарязани на четвъртинки. Варят се на слаб огън около 10 минути, след което се сипва и грахът. Овкусява се със захар и се готви още 5–10 минути. Накрая се слага накълцаният спанак и след 2–3 минути се изключва котлонът. Ястието се поръсва с накълцан магданоз и се подправя със сол и черен пипер.
Картофена фритата
ПРОДУКТИ: 500 г пресни картофи, 180 г пушен бекон (цяло парче), 100 г краве саламурено сирене, 50 г краве масло, 8 яйца, 2 връзки пресен лук, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре и се сваряват на пара. Охлаждат се и се нарязват на парчета. Пресният лук се наситнява. Яйцата се разбиват добре и се овкусяват със сол и черен пипер. Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух тиган с термоустойчива дръжка, до златисто. Прибавят се лукът, картофите и маслото. Наливат се и яйцата. Поръсва се с натрошеното сирене и се оставя на огъня за 1–2 минути. След това се пече около 15 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се леко, нарязва се и се поднася със свежа салата по избор.
На тиган с подправки
ПРОДУКТИ: 500 г дребни пресни картофи, 300 мл зеленчуков бульон, 2–3 яйца, 1 скилидка чесън, 1/4 връзка магданоз, 2 с. л. къри, 1 с. л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът се смачква и се запържва в олиото. Добавят се и измитите картофи. Кърито се разтваря в бульона и се налива в съда. Похлупва се и се готви, докато картофите омекнат. След това се чукват яйцата и се готви още 5–6 минути под капак. Поръсва се с магданоз и се сервира.
Все още няма коментари